Animizm (Latince anima’dan “nefes, ruh, hayat”) nesnelerin, yerlerin ve canlıların hepsinin ayrı bir manevi özüne sahip oldukları yönündeki dini inançtır. Potansiyel olarak, animizm, hayvanlar, bitkiler, kayalar, nehirler, hava sistemleri, insan el işleri ve belki de kelimeleri bile canlandırdığı ve canlı olarak her şeyi algılar.
Animizm dünyada paganizmden önce bile bilinen en eski inanç sistemidir. Birçok geleneksel toplumda halen çeşitli biçimlerde uygulanmaktadır. Animism, din antropolojisinde birçok yerli kabile halkının inanç sistemi için kullanılan bir terim olarak kullanılmaktadır, özellikle örgütlü dinlerin nispeten daha yeni gelişmesinin aksine. Her kültürün kendine has farklı mitolojileri ve ritüelleri olmasına rağmen, “animism” in yerli halkların “ruhani” veya “doğaüstü” bakış açılarının en yaygın, temel yolunu tanımladığı söyleniyor. Animist bakış açısı o kadar yaygın biçimde tutulur ki çoğu animistik yerli halka özgüdür ki kendi dillerinde “animism” e (hatta “din” e) karşılık gelen bir kelime bile yoktur; terim bir antropolojik yapıdır.
Büyük ölçüde böyle etnolinguistik ve kültürel tutarsızlıklara bağlı olarak, düşünceler, animizmin, dünyanın dört bir yanındaki yerli halklar için ortak bir ata binme biçimi mi yoksa tam teşekküllü bir dinin kendi başına mı olduğuna bağlı olarak farklılık göstermektedir. Şu an kabul edilen animismizmin tanımı ancak 19. yüzyılın sonlarında “antropolojinin ilk olmasa da en eski kavramlarından biri” olarak tanımlanan Sir Edward Tylor tarafından geliştirildi.
Animizm, maddi ve manevi (ya da maddi) dünya arasında hiçbir sert ve hızlı bir ayrım bulunmadığı ve ruhun ya da ruhun ya da duyarlılığın sadece insanlarda değil, aynı zamanda diğer hayvanlardaki bitkilerde var olduğunu, tüm maddi olguların ajansa sahip olduğu inancını da kapsar , Kayalar, dağlar veya nehirler gibi coğrafik özellikler veya gök gürültüsü, rüzgar ve gölgeler de dahil olmak üzere doğal çevrenin diğer varlıkları. Animizm Kartezyen dualizmi böylelikle reddetti. Animizm, ruhları, mitolojideki sözcükler, gerçek adlar veya metaforlar gibi soyut kavramlara da özdeşleştirebilir. Kabile dışı dünyadaki bazı üyeler kendilerini canlandıranlar olarak görüyorlar (örneğin yazar Daniel Quinn, heykeltıraş Lawson Oyekan ve birçok çağdaş Pagan gibi).
Animizm özellikle Afrika ülkelerinde (Kenya, Kongo, Benin, Botswana, Madagaskar, Gine Bissau, vs.) yaygın olarak benimsenmektedir. Ayrıca O Du halkı animisttir.