Klimatolog ve İklim Bilimci Nedir, Ne Yapar

Atmosfer içerisinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceleyen bilim dalına iklim bilimi veya klimatoloji, bu bilimle ile ilgilenen bilim adamına iklim bilimci veya klimatolog denir.


Klimatolog, iklim bilimini inceleyen uzmandır. Bu uzmanlar, atmosferik koşulların uzun dönemli değişimlerini, iklimin oluşumunu, değişimini ve etkilerini araştırır. İklim bilimi, meteoroloji, jeoloji, fizik, kimya ve çevre bilimlerinin çeşitli alanlarından bilgi ve yöntemleri içerir. Klimatologlar, iklim modelleri oluşturarak geçmiş iklim koşullarını analiz eder, mevcut iklim trendlerini izler ve gelecekteki iklim değişikliklerini tahmin etmeye çalışırlar. Bu çalışmalar genellikle iklim değişikliğinin nedenlerini anlamaya, etkilerini değerlendirmeye ve uygun politika ve stratejiler geliştirmeye yöneliktir.

İlk iklim bilimciler
İlk ve önemli iklim araştırmacıları arasında, kuru iklime sahip olan bir yerde toprak altında bulduğu taşlaşmış bambuları gözlemledikten sonra iklimlerin doğal olarak çok fazla değiştiğini tespit eden Çinli bilim adamı Shen Kuo (1031-1095), daha sonraları ise güney yarımkürede bir yolculuktan sonra 1686’da ticaret rüzgarlarının haritasını yayınlayan Edmund Halley, Amerika Birleşik Devletleri’nden Avrupa’ya posta göndermek için Körfez Akımı’nın rotasını çizen Benjamin Franklin (1706-1790) antisiklon terimini icat eden Francis Galton (1822-1911) ve iklim biliminde fiziksel bir bilim haline dönüşmesine yol açan istatistiksel analiz kullanımını teşvik eden Helmut Landsberg (1906-1985) sayılabilir.

Yorum ekle...

Konu hakkında yorum ya da düşüncelerini paylaş...

Daha yeni Daha eski