Sievert Nedir, Sievert Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Sievert, canlı dokunun maruz kaldığı radyasyonun etkisini gösteren “doz eşdeğeri”nin SI sistemindeki birimi.

Sievert (sembol: Sv), Uluslararası Birim Sisteminde (SI) türetilmiş bir iyonize radyasyon doz birimi olup, insan vücudundaki düşük iyonlaştırıcı radyasyon düzeyinin sağlık etkisinin bir ölçüsüdür. Işınım dozimetresi ve radyasyon korumasında temel önem taşımaktadır ve radyasyon dozaj ölçümü ve radyasyonun biyolojik etkileri üzerine araştırma yapmak için ünlü bir İsveç tıbbi fizikçisi olan Rolf Maximilian Sievert’in adını almıştır.

Sievert cinsinden ölçülen miktarların, stokastik sağlık riskini temsil etmesi amaçlanmıştır; bu, radyasyon doz değerlendirmesi için kanser indüksiyonu ve genetik hasar olasılığı olarak tanımlanır. Bir sievert, doğrusal eşi olmayan modele dayalı olarak sonunda kanser gelişme şansı% 5.5 taşıyor.

Stokastik sağlık riskinin değerlendirilmesini sağlamak için, fiziksel miktar emilen dozu, eşdeğer ve etkili dozlara dönüştürmek için hesaplamalar yapılır; ayrıntılar radyasyon türüne ve biyolojik bağlamına bağlıdır. Radyasyondan korunma ve dozimetre değerlendirmesindeki uygulamalar için, Uluslararası Radyolojik Koruma Komisyonu (ICRP) ve Uluslararası Radyasyon Üniteleri ve Ölçüm Komisyonu (ICRU), bunları hesaplamak için kullanılan tavsiyeler ve verileri yayınlamıştır. Bunlar sürekli gözden geçirme aşamasındadır ve değişiklikler bu organların resmi “Raporları” nda tavsiye edilir.

Sievert, eşdeğer doz, etkin doz ve uygulanmış doz gibi radyasyon dozu miktarları için kullanılır. Hem vücudun dışındaki kaynaklardan gelen dış radyasyonun etkisini hem de solunan veya emilen radyoaktif maddelerden dolayı iç ışınlamanın etkisini göstermek için kullanılır. Geleneksel olarak, sievert kesin oluşacak akut doku hasarının ciddiyeti olan deterministik etkiler üreten yüksek doz radyasyon oranları için kullanılmaz. Bu gibi etkiler, birim gri (Gy) ile ölçülen emme miktarı ile karşılaştırılmıştır.

Bir sievert 100 rem’e eşittir. Rem, ölçünün eski, SI olmayan bir birimi.

Bu makalede, sievert’in bir SI birimi olarak tanımlanması, ICRU’nun ve ICRP’nin sievert’in nasıl hesaplandığına dair önerileri özetlenmekte ve iyonlaştırıcı radyasyonun sieverts cinsinden ölçülmesine ilişkin bir kılavuz yer almaktadır. Ve bazı durumlarda doz alımı yaklaşık rakamlarına örnekler verir.

Daha yeni Daha eski