Finansal Manipülasyon Nedir, Çeşitleri, Örnekleri Hakkında Bilgi

Finansal manipülasyon, piyasanın serbest ve adil bir şekilde işlemesine müdahale etmek ve bir ürün, güvenlik, emtia veya para biriminin fiyatı ya da pazarı ile ilgili yapay, yanlış veya yanıltıcı görünüşler yaratmak için kasıtlı bir girişimdir.  Pek çok ülkede piyasa manipülasyonunun yasaklanması özellikle 1934 tarihli Menkul Kıymet Alışverişi Kanununun 9 (a) (2) Maddesi uyarınca Birleşik Devletler’de, Şirketler Yasası 1041A Maddesi altında Avustralya’da yasaklanmıştır Ve İsrail’de 1968 tarihli menkul kıymetler yasası 54 (a) maddesi uyarınca imzalanmıştır. Kanun, piyasa manipülasyonunu yapay bir fiyat oluşturan veya ticarete uygun bir güvenlik için yapay bir fiyat koruyan işlemler olarak tanımlamaktadır. Federal Enerji Yasası’nın 222 sayılı bölümünde toptan elektrik piyasaları ve Doğal Gaz Yasası’nın 4.A. Bölümü altındaki toptan doğalgaz piyasaları için de piyasa manipülasyonu yasaktır.

Finansal Manipülasyon Örnekleri
Havuzlar: “Bir grup tüccar arasında, belirli bir süre belirli bir hisse senedinde ticaret yapmak ve daha sonra ortaya çıkan kâr veya zararları paylaşmak için tek bir müdüre yetki devretmek için yazılmış olan anlaşmalar.” Avustralya bölümünde 1041B havuzlamayı yasaklar.
Çalkantılı: “Bir tüccar alım satım emirlerini yaklaşık aynı fiyata yerleştirdiğinde, piyasadaki yatırımcıları cezbedeceği ve fiyatı arttırabileceği düşünülüyor.”
Stok Bashing: “Bu düzen genellikle daha ucuz bir fiyata hisse almaya çalışmak üzere hedef şirket hakkında yanlış veya yanıltıcı bilgi oluşturan anlayışlı çevrimiçi mesaj panosu afişleri (” Bashers “) tarafından düzenlenmektedir. Davalar birden çok kamuya açık forumda ihtiyatlı mesajlar göndererek yürütülür.Asıl failler bazen direkt olarak daha fazla pay almak için dönüştürülebilir notları olan vicdansız Yatırımcı İlişkileri firmaları için çalışarak teklifi veya fiyat sorgu oranını düşürür; bu Basher’lar daha düşük bir hisse senedi kullanabilirler Yatırımcı İlişkileri firmasının tazminat olarak aldığı paylar ne kadar fazlaysa hisse senetlerinin dönüştürülmesinin hemen ardından Yatırımcı İlişkileri firması, danışman, avukat veya benzeri bir tarafa hisse dönüşümünün tamamlanmasından hemen sonra Basher / s daha sonra şirketin arkadaşı olur ve hızlı bir şekilde ilerleyerek klasik bir Pump & Dump şemasında kusurlarını giderirler es. (Bkz. P & D) “
Pompa ve boşaltma: “Bu plan, genellikle, hedeflenen güvenlikte piyasa manipülasyonunun daha karmaşık bir büyük planının bir parçasıdır Failler (Genellikle hisse senedi geliştiricileri), hisseleri serbest ticaret statüsünde serbest bırakmak için şirket bağlı kuruluşlarını ve büyük pozisyondaki şirketleri ikna et” Ödeme “güvenliğini teşvik etmek için hizmetler yerine bir şirketle ilgili meşru bilgileri koymak için girişimci, bir girişimde milyonlarca karmaşık yatırımcıya (” Bireysel Perakende Yatırımcılar “olarak adlandırılır) sahte e-postalar gönderir (” Pompa “) Hisse senedinin fiyatı ve daha yüksek puanlara yükselmesi Her ikisini de gerçekleştirdikten sonra, teşvikçi hisse satar (“Döküm”) ve hisse senedi fiyatı düşen taş gibi düşer ve tüm aldatılmış yatırımcıların paralarını alır.
Koşar: “Bir grup tüccar bir menkul kıymet fiyatını yükseltmek için faaliyet ya da söylentiler yarattığında.” Buna bir örnek, 1980’lerin Guinness hisse ticareti sahtekârıdır. ABD’de bu etkinliğe genellikle şerit boyama denmektedir. Çalışmalar, tüccarlar belli bir payın fiyatını aşağıya çekmeye çalıştıklarında da ortaya çıkabilir, ancak bu nadirdir. (Bakınız Stok Bashing) “
Arttırma (piyasa): “Yapay olarak listelenen menkul kıymetlerin piyasa fiyatını yükseltmek ve hızlı bir kar elde etmek için hacimli ticaret izlenimi vermek için tasarlanan eylemler.”
Yıkama ticareti: “Faaliyet üretmek ve fiyatı arttırmak amacıyla aynı veya esasen aynı güvenliği satmak ve geri satın almak”.
Bear raid: “Bir hisse senedinin fiyatını ağır satış veya kısa satış yapmaya teşebbüs etmek.”
Quote stuffing: inanılmaz bir hızla piyasa hareketlerini uygulayabilen yüksek frekanslı ticaret programlarıyla mümkün kılınır. Bununla birlikte, yüksek frekanslı ticaretin kendisi yasadışı değildir. Taktik, pazarı sekteye teşebbüs etmek için büyük sipariş miktarlarına hızlıca girmek ve çekilmek için yüksek bant genişliği yüksek donanım kullanmayı ve böylece yavaş pazar katılımcılarına göre avantaj sağlıyor.

Daha yeni Daha eski