Anatomi, canlıların yapısal düzeni ile ilgilenen doğal bilim dallarından biridir. Tarih öncesi çağlarda başlayan eski bir bilim. Anatomi embriyolojiye, karşılaştırmalı anatomiye, evrimsel biyolojiye ve filojene bağlıdır, çünkü bunlar anatominin derhal (embriyoloji) ve uzun (evrim) zaman çizelgeleri üzerinde üretildiği süreçlerdir. İnsan anatomisi, tıbbın temel ve ana bilimlerinden biridir.
Anatomi disiplini makroskopik ve mikroskopik anatomiye ayrılmıştır. Makroskopik anatomi veya brüt anatomi, bir canlının vücut parçalarının başıboş görme kullanılarak incelenmesidir. Brüt anatomi aynı zamanda yüzeyel anatomi dalını da içerir. Mikroskopik anatomi, histoloji olarak bilinen çeşitli yapıların dokularının incelenmesinde ve hücrelerin çalışmasında optik araçların kullanılmasını içerir.
Anatomi öyküsü, insan vücudunun organlarının ve yapılarının işlevlerinin ilerici bir şekilde anlaşılması ile karakterize edilir. Metotlar ayrıca, karkasların ve kadavraların (cesetler) X-ışını, ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme dahil olmak üzere 20. yüzyıl medikal görüntüleme tekniklerine diseksiyonuyla hayvan muayenesinden ilerleyerek çarpıcı bir şekilde gelişti.
Organların ve parçalarının yapı ve işleyişini (sırasıyla) inceleyen anatomi ve fizyoloji, ilgili disiplinlerin doğal bir çiftini oluşturur ve genellikle birlikte incelenir.
Tanımı
Anatomi, organizmaların yapılarının bilimsel incelemesidir; anatomi, organları ve dokuları da dahil olmak üzere. Çeşitli parçaların görünümünü ve konumunu, bunların oluşturduğu malzemeleri, yerlerini ve diğer parçalardaki ilişkilerini içerir. Anatomi, fizyoloji ve biyokimyadan ayrı olup, sırasıyla bu kısımların işlevleri ve ilgili kimyasal işlemler üzerinde durmaktadır. Örneğin, bir anatomist, karaciğer gibi bir organın şekli, büyüklüğü, konumu, yapısı, kan temini ve innervasyonu ile ilgilidir; bir fizyolog ise safra üretimi, beslenmede karaciğerin rolü ve bedensel işlevlerin düzenlenmesi ile ilgilenmektedir.
Anatomi disiplini, brüt veya makroskopik anatomi ve mikroskobik anatomi dahil bir dizi dala bölünebilir. Kaba anatomi, çıplak gözle görülebilecek yapıların incelenmesidir ve yüzeyel anatomi veya yüzey anatomisi, dış vücut özelliklerine göre yapılan çalışma içerir. Mikroskopik anatomi histoloji (dokuların incelenmesi) ve embriyoloji (olgunlaşmamış durumda bir organizmanın incelenmesi) dahil olmak üzere mikroskopik ölçekte yapıların çalışmasıdır.
Anatomi, hem organların hem de sistemlerin yapısı ve organizasyonu hakkında bilgi edinmek amacıyla hem invaziv hem de invaziv olmayan yöntemlerle incelenebilir. Kullanılan yöntemler arasında, vücudun açıldığı ve organlarının incelendiği diseksiyon, ve bir video kamera donanımlı enstrüman vücut duvarındaki küçük bir kesi içinden yerleştirilen ve iç organları ve diğer yapıları keşfetmek için kullanılan endoskopi içerir. X-ışınları veya manyetik rezonans anjiyografi kullanan anjiyografi, kan damarlarını görselleştirmenin yöntemleridir.
\”Anatomi\” terimi genelde insan anatomisine atıfta bulunur. Bununla birlikte, hayvan krallığının geri kalanında esasen aynı yapılar ve dokular bulunur ve bu terim aynı zamanda diğer hayvanlara ait anatomiyi de kapsar. Zootomy terimi bazen hayvanlara atıfta bulunmak için de kullanılır. Bitkilerin yapısı ve dokuları birbirine benzemez ve bitki anatomisi ile incelenir.
Anatominin alt bölümleri
Topografik anatomi: Vücut yapılarını bölge bölge inceleyen anatominin alt dalıdır.
Sistematik anatomi: Vücut yapılarını organların bir araya gelmesiyle oluşan organ sistemleri düzeyinde ele alan anatomi dalı.
Karşılaştırmalı anatomi: İnsan ile başka canlıların vücut yapılarındaki benzer ve farklı tarafları karşılaştırmalı olarak ele alan ve bunu insan anatomisinin daha iyi anlaşılmasında kullanan anatomi dalı. Veteriner hekimlerin eğitiminde kullanılır.
Klinik anatomi: Vücut yapılarının hastalıklara tanı koyma aşamasındaki rollerini ortaya koyan alt uğraş alanıdır.
Nöroanatomi: Sinir sistemi anatomisi ile ilgili dalıdır.
Gelişimsel anatomi: Embriyoloji
Mikroskobik anatomi: Histoloji
Patolojik anatomi (anatomopatoloji): Hastalıklı organları inceler.
Radyolojik anatomi : Radyografi sonucu elde edilen radyogramda organ yapılarının ve organlar arası ilişkilerin incelenmesidir.
Anatominin inceleme alanına giren vücut yapıları
Kemikler
Kıkırdaklar
Eklemler
Ligamentler (Bağlar)
Kaslar
Solunum sistemi
Dolaşım sistemi
Ürogenital sistem
Sindirim sistemi
Sinir sistemi
Endokrin sistem
Deri