Art Deco Ne Demek, Art Deco Akımı Hakkında Bilgi

Bazen Deco olarak anılan Art Deco, I. Dünya Savaşı\’ndan hemen önce Fransa\’da görsel sanatlar, mimari ve tasarım tarzıydı. Art Deco, binaların, mobilyaların, mücevheratların, modanın, arabaların, sinema salonlarının, trenlerin, okyanus gömleklerinin ve radyolar ve elektrikli süpürgeler gibi günlük nesnelerin tasarımını etkiledi.  1925 yılında Paris\’te düzenlenen Uluslararası Sanatsal Dekoratörler ve Endüstri Sanatları Sanatı Teşkilatında Uluslararası Dekorasyon ve Endüstri Sanatları Fuarı\’ndan, Arts Decoration\’ın kısaltılmış ismini almıştır. Modernist stilleri ince işçilik ve zengin malzemelerle birleştirdi. Altıncı gün boyunca Art Deco lüks, cazibe, coşkuyu ve sosyal ve teknolojik ilerlemedeki inancı temsil etti.

Art Deco, bazen çelişkili, modern olma arzusuyla birleşmiş birçok farklı stilin bir esprisiydi. Art Deco başlangıcından beri Cubizm\’in cesur geometrik formlarından etkilenmiştir; Fauvism\’in ve Ballets Russes\’un parlak renkleri; Louis Philippe ve Louis XVI dönemlerinin mobilyalarının güncellenmiş işçiliği; ve Çin ve Japonya, Hindistan, Pers, eski Mısır ve Maya sanatının egzotik stilleri. Abanoz ve fildişi gibi en nadir ve pahalı malzemeleri, zarif işçiliği içeriyordu. Chrysler Binası ve 1920\’li ve 1930\’lu yıllarda inşa edilen New York\’taki diğer gökdelenler Art Deco tarzının anıtlarıdır.

1930\’larda, Büyük Bunalım sırasında, Art Deco tarzı daha baskınlaştı. Krom kaplama, paslanmaz çelik ve plastik gibi yeni malzemeler geldi. 1930\’lu yıllarda Streamline Moderne adlı şık bir biçimi ortaya çıktı; Kavisli formlar ve pürüzsüz, cilalı yüzeyler. Art Deco, ilk uluslararası stillerden bir tanesidir ancak II. Dünya Savaşı\’nın başlangıcı ve modernizmin katı ve işlevsiz stillerinin ve bunun ardından gelen Uluslararası Mimari stilin yükselişi ile hakimiyeti sona erdi.

Daha yeni Daha eski