Dipeptit Nedir, Dipeptit Bağı Nedir, Örnekleri Hakkında Bilgi

Dipeptit, iki sınıf organik bileşiğin bazen belirsiz bir şekilde tanımlanmasıdır: Molekülleri, ya iki peptit bağı ya da iki peptit bağı olan bir amino asit ile birleştirilen iki amino asit içerir.

Dipeptit basit bir peptit bağı ile birbirine bağlanmış olan iki amino asiti barındıran bir moleküldür.Dehidrasyonu sonucunda açığa bir su molekülü çıkar.

Dipeptitler hidrolaz enzimi dipeptidil peptidazın etkinliği ile polipeptitlerden oluşur. Besin proteinleri dipeptitlere ve amino asitlere dönüşür ve dipeptitler amino asitlerden, oluşumları bir ayrılma mekanizması içerdiği için daha hızlı emilirler. Dipeptitler gastrin salgılayan G-hücrelerini etkinleştirir.

Bergmann azlactone peptit bireşimi dipeptitlerin hazırlanması için klasik bir organik bireşimdir.

İki amino asit, bir peptid bağı

Bu kullanımda, X dipeptid (X bir amino asit belirten) ile di-X peptit olarak anlaşılmalıdır. Bu isimlendirme tripeptid (üç amino asit, iki peptit bağı), tetrapeptid ve benzeri ile devam eder; daha uzun zincirlere oligopeptit, polipeptid, protein denir.

Dipeptidler, hidrolaz enzimi dipeptidil peptidazın etkisi ile polipeptitlerden üretilir. Diyet proteinleri dipeptitler ve amino asitlere sindirilir ve dipeptidler amino asitlerden daha hızlı emilir, çünkü alımları ayrı bir mekanizma içerir. Dipeptidler midede bulunan G-hücrelerini gastrini salgılamak için harekete geçirir.

Bergmann azlakton peptid sentezi, dipeptidlerin hazırlanması için klasik bir organik sentezdir.

Örnekler

    Karnosin (beta-alanil-L-histidin) kas ve beyin dokularında yüksek oranda konsantre edilir.
    Anserine (beta-alanil-N-metil histidin), memelilerin iskelet kası ve beyninde bulunur.
    Homoanserin (N- (4-aminobutiril) -L-histidin), memelilerin beyinde ve kaslarında tanımlanan bir başka dipeptittir.
    Kyotorphin (L-tyrosyl-L-arginine), beyindeki ağrı regülasyonunda rol oynayan nöroaktif bir dipeptiddir.
    Balenine (ja) (veya ofphidin) (beta-alanil-N-tau-metil histidin), çeşitli memeli türlerinin (insan dahil) ve tavuğun kaslarında tanımlanmıştır.
    Aspartam (N-L-a-aspartil-L-fenilalanin 1-metil ester) bir yapay tatlandırıcıdır.
    Glorin (N-propionil-P-L-glutamil-L-ornitin-P-lak etil ester) Slime kalıp Polysphondylium violaceum için bir kemotaktik dipeptiddir.
    Barettin (siklo – [(6-bromo-8-en-triptofan) -arginin]) deniz süngeri Geodia barretti’den bir siklik dipeptiddir.
    Psödoprolin
    Glısılglısın

Daha yeni Daha eski