Dolaşım Sistemi Nedir, Kardiyovasküler sistem Nedir Kısaca

Kardiyovasküler sistem ya da vasküler sistem olarak da adlandırılan dolaşım sistemi, kan dolaşımına ve amino asitler ve elektrolitler gibi besin maddelerini, oksijeni, karbondioksiti, hormonları ve kan hücrelerini hücrelere nakletmesine izin veren bir organ sistemidir. vücutta beslenme ve hastalıklarla mücadelede yardımcı olmak, sıcaklık ve pH\’yı dengelemek ve homeostazı korumak için kullanılmaktadır. Kan akışının çalışmasına hemodinamik denir. Kan akışının özelliklerine çalışma, hemorheoloji olarak adlandırılır.

Dolaşım sistemi genellikle iki ayrı sistemden oluşur: kan dağıtımı yapan kardiyovasküler sistem ve lenf dolaşımı yapan lenfatik sistem. Lenf geçişi örneğin kandan çok daha uzun sürer.  Kan, plazma, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve omurgalı vasküler sistemi vasıtasıyla kalp tarafından dolaşıma sokulan trombositlerden oluşan, oksijeni ve besin maddelerini taşıyan ve tüm vücut dokularından atıkları uzaklaştıran bir akışkan maddedir. Lenf, interstisyel sıvıdan (hücreler arasında) filtrelendikten ve lenfatik sisteme geri döndürüldükten sonra esas olarak geri dönüşümlü aşırı kan plazmasıdır. Kardiyovasküler (\”kalp\” ve \”damar\” anlamına gelen Latince sözcüklerden) kan, kalp ve kan damarlarını içerir. Lenf, lenf düğümleri ve lenf damarları lenf sistemi oluşturur ve bu lemf olarak interstisyel sıvıdan (hücreler arası) süzülmüş kan plazmasını geri getirir.

İnsanlar ve diğer omurgalıların kapalı bir kardiyovasküler sistem (kan arterler, venler ve kılcal damarları asla terk etmediği anlamına gelir) yaparken, bazı omurgasız grupların açık kardiyovasküler sistemi vardır. Öte yandan, lenfatik sistem, aşırı miktardaki interstisyel sıvının kana geri gönderilmesi için yardımcı bir yol sağlayan açık bir sistemdir. Daha ilkel, diploblastik hayvan filumlarına dolaşım sistemi yoktur.

Daha yeni Daha eski