Endüstri Nedir, Ne Demek, Tanımı, Endüstri Alanları Hakkında Bilgi

Sanayi ya da \”endüstri\”, devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalıdır.

Sanayi bir ekonomi içinde malların veya ilgili hizmetlerin üretilmesidir. Bir grubun veya şirketin ana gelir kaynağı, ilgili endüstrinin göstergesidir.
Endüstri Devrimi sırasında Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde üretim ve emek sektöründe önemli bir sektör haline geldi ve eski ticaret ve feodal ekonomileri üzdü. Bu, çelik ve kömür üretimi gibi teknolojideki birçok hızlı ilerlemeden geçti.

Sanayi Devrimi\’nden sonra, muhtemelen dünya ekonomisinin üçte birinin üretim endüstrilerinden elde edildiği ortaya çıkıyor. Pek çok gelişmiş ülke ve birçok gelişmiş / yarı gelişmiş ülke (Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan vb.) Imalat sanayiine büyük ölçüde bağımlıdır. Sektörler, ikamet ettikleri ülkeler ve bu ülkelerin ekonomileri birbirine bağımlılık karmaşık bir ağ içinde birbirine bağlıyor.

Sınıflandırması

Endüstriler çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. En üst düzeyde, sanayi genellikle üç sektör teorisine göre sektörlere göre sınıflandırılır: birincil (ekstraktif), ikincil (imalat) ve üçüncül (hizmetler). Bazılarına göre bu sınıflandırmaya ek olarak, kuaterner (bilgi) ve (kültür ve araştırma) vardır. Zamanla, bir toplumun endüstrisinin her sektördeki kesirleri değişir.

Ekonomik sektörlerin altında daha pek çok detaylı endüstri sınıflandırması vardır. Bu sınıflandırma sistemleri yaygın olarak endüstrileri benzer işlevlere ve pazarlara göre böler ve ilgili ürünleri üreten işletmeleri belirler.

İnşaat endüstrisi, kimya endüstrisi, petrol endüstrisi, otomotiv endüstrisi, elektronik endüstrisi, elektrik mühendisliği ve enerji üretimi (gaz veya rüzgar türbinleri gibi), et ambalajlama endüstrisi, misafirperverlik endüstrisi, gıda endüstrisi, balıklar gibi ürün bazında da tespit edilebilir sanayi, yazılım endüstrisi, kağıt endüstrisi, eğlence endüstrisi, yarı iletken endüstrisi, kültür endüstrisi ve fakirlik endüstrisi.

Küresel Endüstri Sınıflandırma Standardı ve Sanayi Sınıflaması Kıyaslama gibi piyasa tabanlı sınıflandırma sistemleri, finans ve pazar araştırmasında kullanılır.

Savaş Endüstrisi

Sanayi Devrimi, kitlesel olarak üretilen silahlar ve malzemeler, makine ile taşınan ulaşım, seferberlik, toplam savaş kavramı ve kitle imha silahlarıyla savaşı değiştirdi. Endüstriyel savaşın erken örnekleri Kırım Savaşı ve Amerikan İç Savaşı\’ydı, ancak tam potansiyel dünya savaşları sırasında gösterildi. Ayrıca bkz. Askeri-sanayi kompleksi, silah endüstrisi, askeri sanayi ve modern savaş.

Daha yeni Daha eski