Enstrüman/Müzik Aleti Nedir, Tanımı, Tarihi Hakkında Bilgi

Enstrüman ya da Müzik aleti, müzikal sesler çıkarmak için yaratılmış veya uyarlanmış bir araçtır. İlke olarak, sesi üreten herhangi bir nesne bir müzik aleti olarak kabul edilebilir – amacı, bir müzik aleti haline getirmektir. Müzik aletlerinin tarihi insanlık kültürünün başlangıcıdır. İlk müzik aletleri ritüeller için kullanılırdı, örneğin ava başarı sinyali vermek için bir trompet veya dini törende bir davul gibi. Kültürler sonunda eğlence için ezgiler kompozisyonu ve performansı geliştirdi. Değişen uygulamalarla başlayan müzik aletleri gelişti.

Bir müzik aleti olarak değerlendirilen ilk cihazın tarih ve kaynağı tartışmalıdır. Bazı akademisyenlerin bir enstrüman olarak gördüğü en eski nesne, basit bir flüt, yaklaşık 67.000 yıl öncesine dayanıyor. Bununla birlikte, tarihçilerin çoğu, müzik aleti buluşunun belirli bir zamanının belirlenmesinin, tanımı öznelliği ve onları yapmak için kullanılan malzemelerin göreceli olarak istikrarsızlığı nedeniyle imkansız olduğuna inanmaktadır. Birçok erken müzik aleti hayvan derileri, kemik, ahşap ve diğer dayanıklı olmayan malzemelerden yapılmıştır.

Müzik aletleri dünyanın birçok nüfuslu bölgesinde bağımsız olarak gelişti. Bununla birlikte, medeniyetler arasındaki temas, kaynakların çoğunun, kökenleri dışındaki yerlerde hızla yayılmasına ve uyarlanmasına neden olmuştur. Orta Çağ\’a gelindiğinde, Mezopotamya\’dan gelen belgeler deniz Güneydoğu Asya\’daydı ve Avrupalılar Kuzey Afrika\’dan aletler çaldılar. Amerika kıtasındaki gelişme yavaşladı, ancak Kuzey, Orta ve Güney Amerika kültürleri müzik aletleri paylaştı. 1400 yılına gelindiğinde müzik aletlerinin gelişimi birçok alanda yavaşlamış ve Batı tarafından hakim duruma getirilmiştir.

Müzik aleti sınıflandırması, kendi başına bir disiplindir ve yıllar boyunca birçok sınıflandırma sistemi kullanılmıştır. Enstrümanlar, etkin aralıklarına, malzeme kompozisyonlarına, boyutlarına vb. Göre sınıflandırılabilir. Bununla birlikte, en yaygın akademik yöntem olan Hornbostel-Sachs, ses çıkardıkları araçları kullanmaktadır. Müzik aletlerinin akademik çalışmasına organoloji adı verilir.

Daha yeni Daha eski