Etanol Nedir, Etil Alkol Nedir, Kullanım Alanları Hakkında Bilgi

Etanol, etil alkol veya bitkisel alkol; renksiz ve yanıcı bir kimyasal bileşik. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür. Ayrıca bir kısım vitamin şuruplarında çözücü olarak kullanılmaktadır. Kimyasal formülü C2H6O olup EtOH ya da C2H5OH olarak da ifade edilmektedir.

Etanol, şekerlerin maya ya da petrokimyasal prosesler yoluyla fermantasyonuyla doğal olarak üretilir ve en yaygın olarak rekreasyonel bir ilaç olarak kabul edilir. Aynı zamanda antiseptik ve dezenfektan olarak tıbbi uygulamalar da vardır. Bileşik ya bilimsel kimyasal testler için ya da diğer organik bileşiklerin sentezi için kimyasal bir çözücü olarak yaygın olarak kullanılmaktadır ve birçok farklı üretim endüstrisinde kullanılan hayati bir maddedir. Etanol aynı zamanda temiz bir enerji yakma yakıt kaynağı olarak da kullanılır.

Başlıca Kullanım Alanları

Tıbbi

Antiseptik

Etanol, tıbbi mendillerde ve en yaygın antibakteriyel el dezenfektanı jeller içinde antiseptik olarak kullanılır. Etanol organizmaları proteinlerini denatürecek şekilde öldürür ve lipidlerini çözer ve çoğu bakteri ve mantar ve birçok virüse karşı etkili olur. Bununla birlikte, etanol bakteri sporlarına karşı etkisizdir.

Panzehir

Etanol, metanol ve etilen glikol zehirlenmesine karşı bir panzehir olarak verilebilir.

Tıbbi çözücü

Çoğunlukla yüksek konsantrasyonlarda olan etanol, birçok suda çözünmeyen ilaç ve ilgili bileşiklerin çözülmesi için kullanılır. Öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları, ağrı kesici ilaçlar ve ağız yıkamalarının sıvı preparatları% 1 ila 25 etanol konsantrasyonunda eritilebilir ve alkole bağlı solunum reaksiyonları gibi etanol için olumsuz reaksiyonları olan bireylerden kaçınılması gerekebilir. Etanol, asetaminofen, demir takviyeleri, ranitidin, furosemid, manitol, fenobarbital, trimetoprim / sülfametoksazol ve tezgah üstü öksürük tıbbı dahil 700\’den fazla sıvı preparatta bulunur.

Sabunlar ve deterjanlar

Aktif madde sodyum sülfat, yaygın olarak ev temizleyicileri ve deterjanlar imalatında kullanılır. Sodyum sülfat, etanolün buharlaştırılması ve kristalleşmesinin bir ürünüdür.  Kristalleştirme, kütle transferi ve ısı ile katıların yüksek saflıkta kristal yapılar oluşturan bir çözeltiden (bir etanol karışımı gibi) ayrıldığı bir ayırma işlemidir. Bu arzu edilen efekti elde etmek için birçok buharlaştırma yöntemi vardır: çoklu efekt buharlaştırma, termal buhar rekompresyon ve mekanik buhar rekompresyon buharlaştırması.

Alkol (uyuşturucu) ve Alkollü içki

Santral sinir sistemi depresanı olarak, etanol en çok tüketilen psikoaktif ilaçlardan biridir. Ruh halini kaldırabilir, öfori duygularını yaratabilir, kaygı düzeyini düşürebilir ve sosyallik ve konuşkanlığı artırabilir.

Yakıtlarda Etanol Kullanımı

En büyük tek kullanımlık etanol motor yakıt ve yakıt katkısıdır. Özellikle Brezilya, motorlu yakıt olarak etanolün kullanımına, kısmen de dünyanın önde gelen etanol üreticisi rolünden dolayı etkiliyor. Brezilya\’da satılan benzin, en az% 25 susuz etanol içerir. Hidro etanol (yaklaşık% 95 etanol ve% 5 su), ülkede satılan yeni benzinli otomobillerin% 90\’ında yakıt olarak kullanılabilir. Brezilya etanol şeker kamışı üretilir ve yüksek karbon tutumu için kaydedilir. ABD ve diğer ülkelerde öncelikle E10 (bazen gasohol olarak bilinen% 10 etanol) ve E85 (% 85 etanol) etanol / benzin karışımları kullanılmaktadır.

Roket yakıtı

Etanol, sıvı oksijen gibi bir oksitleyici ile birlikte, erken bipropellant roketinde (sıvı itmeli) araçlarda yaygın olarak yakıt olarak kullanılırdı. İkinci Dünya Savaşı\’nın Alman V-2 roketi, uzay çağının başlangıcına bağlı olarak, etanol kullandı, yanma odasının sıcaklığını düşürmek için suyun% 25\’iyle karıştırıldı. [42] [43] V-2\’nin tasarım ekibi, ABD\’nin ilk uyduyu başlatan etanol yakıtlı Redstone roketi de dahil olmak üzere İkinci Dünya Savaşı\’ndan sonra ABD roketleri geliştirdi. [44] Daha verimli roket yakıtları geliştikçe alkoller genel kullanıma girdi.

Daha yeni Daha eski