Formik Asit Nedir, Kullanım Alanları, Özellikleri Hakkında Bilgi

Sistemik olarak metanoik asit olarak adlandırılan formik asit, en basit karboksilik asittir. Kimyasal formül HCOOH veya HCO2H\’dir. Kimyasal sentezde önemli bir ara maddedir ve doğal olarak, en önemlisi bazı karıncalarda bulunur.

Formik asit; su, metanol, etanol, aseton, eter gibi çözücülerde çok iyi çözünür.

Formik asitin diğer bir adı da karınca asididir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında rastlanmış ve buradan damıtılarak elde edilmiştir. Varroa ile en etkili şekilde mücadele etme yöntemlerinden birisi de kolonilere formik asit uygulamasıdır. Formik asit organik asittir. Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde Organik bal üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Kullanımı arıcı için tehlikeli olabileceğinden Kanada ve Avrupa’da jel haline kullanılmaya başlanmıştır. Trake akarına karşı mücadele yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Özellikleri

Formik asit, oda sıcaklığında oldukça keskin, nüfuz eden bir kokuya sahip olan renksiz bir sıvıdır. Su ve en polar organik çözücülerle karışabilir ve hidrokarbonlarda bir şekilde çözünebilir. Hidrokarbonlarda ve buhar fazında, tek moleküllerden ziyade hidrojene bağlı dimerlerden oluşur. Gaz formik asit, hidrojen bağı eğilimi nedeniyle ideal gaz kanununa uymamaktadır. Katı formik asit (iki polimorf) etkili sonsuz hidrojen bağlı formik asit moleküllerinden oluşur. Bu nispeten karmaşık bileşik ayrıca suyla (% 22.4) düşük kaynama noktalı bir azotrope oluşturur ve sıvı formik asit aynı zamanda süper soğutma eğilimindedir.
 
Kullanım Alanları

Formik asidin önemli bir kullanımı, hayvancılık yemlerinde bir koruyucu ve antibakteriyel madde olarak kullanılır. Avrupa\’da, laktik asidin fermantasyonunu arttırmak ve bütirik asit oluşumunu engellemek için silaja (taze saman dahil) uygulanır; fermantasyonun hızlı bir şekilde gerçekleşmesine ve daha düşük bir sıcaklıkta besin değeri kaybını azaltmasına izin verir. Karmik asit belli bozunma işlemlerini durdurmakta ve yemin besleyici değerini daha uzun süre muhafaza etmesine neden olmaktadır ve bu nedenle sığırların kış yemini korumak için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tavukçuluk endüstrisinde bazen E. coli bakterilerini öldürmek için yem eklenir. 2009 yılında küresel tüketimin% 30\’unu silaj ve diğer hayvan yemi için koruyucu olarak kullanın.

Formik asit, bronzlaşma (2009\’da küresel tüketimin% 23\’ü) ve tekstil boyamada ve bitirilmesinde (2009\’daki küresel tüketimin% 9\’u) deri üretiminde önemli ölçüde kullanılmıştır. asidik doğa. Kauçuk üretiminde pıhtılaşma maddesi olarak kullanılması 2009 yılında dünya üretiminin% 6\’sını tüketmiştir.

Kireç çözücü ve tuvalet klozet temizleyicisi gibi çeşitli temizlik ürünleri için mineral asitlerin yerine formik asit de kullanılır. Bazı format esterler suni tatlandırıcılar veya parfümlerdir. Arıcılar, trakeal akağa (Acarapis woodi) ve Varroa akitesine karşı formik asidi bir öldürücü olarak kullanırlar.

Formik asit uygulamasının siğiller için etkili bir tedavi olduğu bildirilmiştir.

Formik asit yakıt hücrelerinde kullanılmak üzere araştırılmaktadır.

Daha yeni Daha eski