İmalat Nedir, Ne Demek, Tanımı, Hakkında Bilgi

İmalat, emek ve makineler, aletler, kimyasal ve biyolojik işleme veya formülasyonu kullanarak satış ya da kullanım amaçlı malların üretilmesidir. Bu terim, el sanatlarından ileri teknolojiye kadar bir dizi insan faaliyetine işaret edebilir, ancak en çok hammaddelerin büyük bir ölçekte nihai mamul haline getirildiği sanayi üretimine uygulanır.

Üretim mühendisliği veya imalat süreci, hammaddelerin nihai bir ürüne dönüştürülmesi adımlarıdır. Üretim süreci, ürünün yapıldığı ürün tasarımı ve malzeme spesifikasyonu ile başlar. Bu malzemeler daha sonra gerekli parçaya dönüştürmek için üretim prosesleri boyunca değiştirilir.

Modern imalat, bir ürünün bileşenlerinin üretimi ve entegrasyonu için gerekli tüm ara süreçleri içerir. Yarı iletken ve çelik üreticileri gibi bazı endüstriler bunun yerine imalat terimini kullanmaktadır.

İmalat sektörü mühendislik ve endüstriyel tasarım ile yakından ilişkilidir. Kuzey Amerika\’daki büyük üreticilere örnek olarak General Motors Corporation, General Electric, Procter & Gamble, General Dynamics, Boeing, Pfizer ve Precision Castparts sayılabilir. Avrupa\’daki örnekler Volkswagen Group, Siemens, FCA ve Michelin\’dir. Asya\’daki örnekler Toyota, Yamaha, Panasonic, Mitsubishi, LG ve Samsung\’dur.

Talaşlı imalat (tornalama, frezeleme, delik delme, taşlama, v.s.) döküm, plastik şekil verme (dövme, haddeleme, soğuk ve sıcak çekme, ekstrüzyon), kaynaklı birleştirmeler ve sac metal işleme başlıca imalat türleridir.

Daha yeni Daha eski