R&B Nedir, RnB Müzik Nedir, Tarihi, Temsilcileri Hakkında Bilgi

Genellikle R & B veya RnB olarak kısaltılan rhythm ve blues, 1940\’lı yıllardan beri popüler olan Afrikalı-Amerikalı bir müziğin türüdür. Terim başlangıçta plak şirketleri tarafından \”kimi, sallanan, ağır, ısrarlı vuruşlu caz müziği\” popülerliğinin arttığı bir dönemde ağırlıklı olarak kentsel Afrikalı Amerikalılara pazarlanan kayıtları tanımlamak için kullanıldı. 1950\’lerde tipik olarak 1970\’li yıllara kadar rastlanan ticari rhythm ve blues müziğinde gruplar genellikle piyano, bir veya iki gitar, bas, davul, saksofon ve bazen arkaplan vokalistlerden oluşuyordu. R & B lirik temaları sıklıkla Afrika kökenli acı deneyimini ve özgürlük ve neşe arayışlarını kapsar. Bu müzik türünün içindeki sözler, ilişkiler, özgürlük, ekonomi, özlem ve cinsiyet açısından zafere ve başarısızlıkların temalarına odaklanmaktadır.

Rhythm ve blues terimi zamanla anlam bakımından bir takım değişiklikler geçirdi. 1950\’lerin başında sıklıkla blues kayıtlarına uygulandı.  1950\’lerin ortalarından başlayarak, bu müzik stilinin rocknroll gelişimine katkıda bulunmasının ardından, \”R & B\” terimi, gospel ve ruh müziğinin yanı sıra gelişen ve müzisyen blues\’u bir araya getiren müzik stillerini ifade etmek için kullanıldı. 1960\’larda, Rolling Stones, The Who and The Animals gibi birkaç İngiliz rock grubu, RnB grupları olarak anılacak ve terfi ettirildi; 1964\’te Marquee Club\’da ikamet edenlerin posterleri \”Maksimum R & B\” sloganı içeriyordu. 1970\’lere gelindiğinde, rhythm ve blues terimi tekrar değişti ve ruh ve funk için bir battaniye terimi olarak kullanıldı. 1980\’lerde, daha yeni bir R & B tarzı gelişti ve \”Çağdaş R & B\” olarak bilinmeye başladı. Ritm ve blues, ruh, funk, pop, hip hop ve dans unsurlarını birleştirir. Popüler R & B vokalistleri arasında Prince, Michael Jackson, R. Kelly, Stevie Wonder, Whitney Houston, Mariah Carey ve Smith bulunuyordu.

R&B temsilcileri

İlk R&B örnekleri Stevie Wonder, Michael Jackson, Dionne Warwick ve Aretha Franklin gibi sanatçılar tarafından verilmeye başlanmıştır. Her ne kadar Michael Jackson pop yönüyle, Aretha Franklin soul yönüyle tanınsalar da, R&B\’nin ataları olarak kabul edilmektedirler. 1980\’lerdeki rock\’n\’roll havasının geçmeye başladığı sıralarda, Janet Jackson, Whitney Houston, Mariah Carey gibi sololar belirmiştir. Sonrasında gruplar içinden satış rekortmeni Boyz II Men ve Milli Vanilli ortaya çıkmıştır.

Sonrasında Mary J Blige, Brandy Toni Braxton gibi sanatçılarla kendini belli eden R&B, 2000\’lere gelindiğinde Jennifer Lopez, Alicia Keys, Black Eyed Peas, Keyshia Cole ,Usher, Destiny\’s Child, Beyoncé, Pussycat Dolls, Justin Timberlake, Missy Elliot,Rihanna Chris Brown ve Craig David, Natasha Bedingfield, Amy Winehouse gibi daha sayısız sanatçıyı ortaya çıkarmıştır.

Daha yeni Daha eski