Rektör Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Rektör, bir üniversitenin akademik ve yönetimsel olarak en üst düzey yetkilisidir. Latince kökenlidir ve bu Latincede \’yöneten\’ anlamına gelir. Sözcük, Hristiyanlık dininde kilisedeki yöneticilerden türetilmiştir. Özellikle Anglikan ve Katolik kiliselerinin bazılarında rektörler vardır.

Türk yüksek öğretim sistemine göre devlet üniversitelerinde rektör, üniversitenin öğretim üyeleri tarafından yapılan oylama sonuçlarının YÖK tarafından yapılacak sıralamanın Cumhurbaşkanı\’na sunulmasından sonra Cumhurbaşkanınca değerlendirilip adaylardan birinin atanması sonucu göreve başlar. Görev süresi dört yıldır ve en fazla iki dönem bu görevde kalabilir.

Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyeti (yönetim kurulu) tarafından seçilir ve YÖK\’ün onayıyla göreve başlar.

Avrupa

Almanya da dahil olmak üzere bazı ülkelerde, orta öğretim okullarındaki başöğretmenlerin durumu rektör olarak da belirlenmiştir. Hollanda\’da, \”rektör\” ve \”yönetici\” (asistan başkan) terimleri genel olarak lise müdürleri için kullanılır. Bazı Maltaca orta öğretim okullarında da durum böyle.

İsveç ve Norveç\’te bu terim ilkokul başkanları için de kullanılır. Finlandiya\’da, bir ilkokul veya ortaokul başkanına rektör denir (rehtori), okulun fakülte ve öğrenci bakımından yeterli büyüklüğe sahip olması gerekir, aksi halde ünvan müdür olur (koulunjohtaja), daha büyük üniversitelerin başkanı şansölyedir ( \”kansleri\”).

İber Yarımadası\’nda Portekiz ve İspanya\’nın üniversite başkanları ya da cumhurbaşkanları Magnífico Reitor / Rector Magnífico unvanına sahiptir ve genellikle resmi törenlerinde \”En İyi ve Ünlü Efendim ya da Lord\” unvanını taşırlar. Örneğin Portekiz\’de, en eski Portekiz üniversitesi olan Coimbra Üniversitesi rektörüne Magnífico Reitor Profesörü Doutor (Rektörün adı) (\”Rektör Magnificus Profesörü Doktor (Rektörün Adı)\” denir). İspanya\’da, İber Yarımadası\’nın en yaşlısı olan Salamanca Üniversitesi Rektörü genellikle akademik protokole göre Excelentíimo e Professor Door Don (Rektörün adı), Rektör Magnífico de la Universidad de Salamanca (\”En Mükemmel ve En Ünlü Lord Profesör Doktor Don (Rektörün adı), Salamanca Üniversitesi Rektörü Magnificus \”).

Daha yeni Daha eski