Akinetopsia Nedir, Hareket Körlüğü Nedir Türleri Hakkında Bilgi

Akinetopsia, aynı zamanda serebral akinetopsi veya hareket körlüğü olarak da bilinir, hastanın görme alanındaki hareketleri algılamamasına rağmen nöropsikolojik bir rahatsızlıktır. Sabit cisimleri problemsiz görebilme.  Değişik derecelerde akinetopya vardır: hareketi bir sinema makarası olarak görmek, herhangi bir hareketi ayırt edememek. Şu anda akinetopya için etkili bir tedavi veya tedavi yoktur.
Belirtiler ve semptomlar
Akinetopsi, semptom şiddetine ve akinetopsinin hastanın yaşam kalitesini etkilediği miktara göre iki kategoriye ayrılabilir.

Göze çarpmayan akinetopsi, genellikle hareketi bir sinema makarası veya çoklu pozlama fotoğrafı olarak görmekle tanımlanır. Bu en yaygın akinetopsi türüdür ve birçok hasta stroboskopik görmeyi sıkıntı olarak kabul eder. Akinetopsi genellikle görsel izlemeyle (palinopsi) meydana gelir, sonradan görüntüler hareketin her karesinde bırakılır. Reçeteli ilaçlar, halüsinojen devam eden algı bozukluğu (HPPD) ve infarktüs olmadan kalıcı aura neden olur. Akinetopya palinopsi patofizyolojisi bilinmemektedir, ancak normalde göz hareketleri sırasında (örneğin sakkadik baskılama) görsel stabiliteyi korumak için kullanılan fizyolojik hareket bastırma mekanizmalarının uygun olmayan aktivasyonundan kaynaklandığı varsayılmaktadır.

 
Brüt akinetopsi
Brüt akinetopsi oldukça nadir görülen bir durumdur. Hastalar derin hareket körlüğüne sahiptir ve günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmekte zorlanırlar. Vizyonu bir sinema makarası olarak görmek yerine, bu hastalar brüt hareketi algılamakta zorlanırlar. Bu son derece nadir görülen durum hakkında bilinenlerin çoğu, bir hastanın LM vaka incelemesiyle öğrenildi. LM bir fincan çay veya kahvenin dökülmesini zorlaştırdı “çünkü sıvının bir buzul gibi donmuş olduğu”.  Ne zaman dökülmeyi durduracağını bilmiyordu, çünkü yükselen sıvının hareketini algılayamıyordu. LM ve diğer hastalar da konuşmaları takiben sorun yaşamadıklarından şikayet ettiler, çünkü dudak hareketleri ve değişen yüz ifadeleri kaçırıldı.   LM, bir odada ikiden fazla insanın etrafta dolaştığı zaman güvensiz hissettiğini belirtti: “insanlar burada ya da orada ani oldu ama ben onların hareket ettiğini görmedim”.  Hareket, bir nesnenin veya kişinin pozisyonundaki değişimin karşılaştırılmasıyla çıkarılabilir. LM ve diğerleri, caddeyi geçmeyi ve araba sürmeyi de büyük zorluklar yaşadıklarını tarif etmişlerdir.   LM, mesafeyi tahmin etmek için duruşmasını eğitmeye başladı.
Beyin yapısındaki bir değişiklik (tipik olarak lezyonlar), bu durumda görsel bilgiyi, duyusal bilgiyi anlama psikolojik sürecini bozar. Görsel hareket işlemenin diğer işlevlerden anatomik olarak ayrılması nedeniyle yalnızca görsel hareketin bozulması mümkündür. Akinetopya gibi, renk algısı da akromatopyada olduğu gibi seçici olarak da bozulabilir.  Normal mekansal keskinliğe, titreşimsiz algılamaya, stereo ve renkli görmeye rağmen hareketi görme yetersizliği var. Diğer sağlam işlevler arasında görsel alan algısı ve şekillerin, nesnelerin ve yüzlerin görsel olarak tanımlanması bulunur.  Basit algının yanı sıra, akinetopya aynı zamanda nesnelere  ulaşmak ve nesneleri yakalamak gibi görünmez motor görevlerini de rahatsız eder. Görev yaparken kişinin kendi hareketinin geri bildirimi önemli görünmektedir.
 
Daha yeni Daha eski