Akut (Tıp) Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Tıpta, bir hastalığı akut olarak tanımlamak, bunun kısa süreli olduğunu ve bunun bir sonucu olarak son başlangıç ​​olduğunu belirtir. Ne kadar zamanın “kısa” ve “son” olarak meydana geldiğinin miktarının belirlenmesi hastalığa ve içeriğe göre değişir, ancak “akut” un ana ifadesi her zaman niteliksel olarak uzun süre devam eden hastalığı belirten “kronik” ile karşılaştırılır (örneğin, akut lösemi ve kronik lösemi). Ek olarak, “akut” da sıklıkla iki diğer anlamı ifade eder: ani başlangıç ​​ve şiddet, ani ve şiddetin her ikisinin de anlamın yerleşik yönleri olduğu akut miyokard enfarktüsünde (AMI) olduğu gibi. Bu nedenle sıklıkla, durumun (AMI örneğinde olduğu gibi) tatmin edici olduğunu belirtir, ancak her zaman değil (genellikle soğuk algınlığı ile eşanlamlı olan akut rinitte olduğu gibi). Akut MI ve akut rinitte ortak olan tek şey kronik olmadıklarıdır. Tekrarlanabilirler (tekrarlayan pnömonide, yani çoklu akut pnömoni ataklarında olduğu gibi), ancak aylarca veya yıllarca devam eden aynı vaka değildir (olan kronik obstrüktif akciğer hastalığının aksine).
Sayısız “akut hastalık” duygusu akut faz, yani herhangi bir hastalık oluşumunun kısa süreli seyridir.   Örneğin, kümes hayvanlarında ülseratif enterit hakkında bir makalede, yazar, “akut hastalıkta, belirgin bir belirti olmadan artmış mortalite olabilir”,  ülseratif enteritin akut formuna veya fazına atıfta bulunur.
Anlam varyasyonları
Tüm akut hastalıklar veya yaralanmalar ciddi değildir ve bunun tersi de geçerlidir. Örneğin, hafif kesilmiş bir ayak parmağı akut bir yaralanmadır. Benzer şekilde, yetişkinlerde birçok akut üst solunum yolu enfeksiyonu ve akut gastroenterit vakası, şiddetli akut solunum sendromu, akut lösemi, akut miyokard enfarktüsü ve akut hepatit gibi çeşitli hastalıklarda ılımlı ve olağandır. Bu genellikle hastalıkları kronik lösemi gibi kronik formlarından ayırt etmek veya akut miyokard enfarktüsü gibi hastalığın ani başlangıcını vurgulamak içindir.
Akut bakım
Akut bakım, acil veya acil bakım gerektiren geniş bir tıbbi durumdan muzdarip erişkin hastaların genellikle 48 saat içinde veya diğer uzmanlıklardan alınmaları gereken erken ve uzman yönetimidir.
Akut hastaneler kısa süreli tıbbi ve / veya cerrahi tedavi ve bakım amaçlıdır. İlgili tıbbi uzmanlık akut tıptır.
Daha yeni Daha eski