Alkaloz Nedir, Ne Demek, Tanımı, Belirtileri, Nedenleri Hakkında Bilgi

Alkaloz, vücudun pH değerini artırma eğilimi olan herhangi bir hastalıktır.
Alkaloz, arteriyel kan plazması (alkalemi) hidrojen iyon konsantrasyonunu azaltan bir işlemin sonucudur. Asideminin aksine (serum pH 7.35 veya daha düşük), alkali serum pH’ı normalden yüksek (7.45 veya daha yüksek) olduğunda oluşur. Alkaloz genellikle solunum alkalozu ve metabolik alkaloz veya kombine solunumsal / metabolik alkaloz kategorilerine ayrılır.
 
Belirtiler ve semptomlar
Metabolik alkaloz genellikle düşük kan potasyum konsantrasyonuna eşlik eder, örneğin kas zayıflığı, kas ağrısı ve kas krampları (iskelet kaslarının rahatsız edici fonksiyonundan) ve kas spazmlarına (düz kasların rahatsız edici fonksiyonundan) neden olur.
Ayrıca düşük kan kalsiyum konsantrasyonuna neden olabilir. Kan pH’ı arttıkça, albümin gibi kan taşıma proteinleri anyonlara daha fazla iyonlaşır. Bu, kanda bulunan serbest kalsiyumun albüminle daha güçlü bağlanmasına neden olur. Şiddetli ise, tetanlığa neden olabilir.
 
Nedenler
Solunum alkalozu hiperventilasyondan kaynaklanır,  karbon dioksit kaybına neden olur. Bunun için telafi edici mekanizmalar, karbonik asit tamponlama ara maddesinin hidrojen iyonlarına daha fazla ayrışmasını ve her ikisi de kan pH’sini düşüren [ihtiyaç duyulan] bikarbonatın ilgili atılımını içerir. Hiperventilasyona bağlı alkaloz, felç veya Rett sendromu gibi birkaç ölümcül merkezi sinir sistemi hastalığında görülebilir.
Metabolik alkaloz, mide içeriğinde hidroklorik asit kaybıyla sonuçlanan  tekrarlayan kusma nedeniyle oluşabilir. Şiddetli dehidrasyon ve alkali tüketimi diğer nedenlerdir. Ayrıca diüretiklerin  ve Cushing sendromu gibi endokrin bozukluklarının uygulanmasından da kaynaklanabilir. Metabolik alkaloz için telafi edici mekanizma, solunum asidozuna eğilimli bir durum olan serum karbondioksiti arttırmak için akciğerler tarafından solunumun yavaşlatılmasını içerir. Solunum asidozu sıklıkla metabolik alkalozun telafisine eşlik ettiği ve bunun tersi de, bu iki durum arasında hassas bir denge yaratılır.
Daha yeni Daha eski