Beyin Omurilik Sıvısı Nedir, Nerede Bulunur, Görevleri Hakkında Bilgi

Beyin omurilik sıvısı (BOS), beyinde ve omurilikte bulunan berrak, renksiz bir vücut sıvısıdır. Beynin ventriküllerinin koroid pleksuslarındaki uzmanlaşmış ependimal hücreler tarafından üretilir ve araknoid granülasyonlarında emilir. Herhangi bir zamanda yaklaşık 125 mL CSF vardır ve her gün yaklaşık 500 mL üretilir. BOS, beyin için bir tampon ya da tampon görevi görür ve kafatasındaki beyine temel mekanik ve immünolojik koruma sağlar. BOS ayrıca beyin kan akımının beyin otoregülasyonunda hayati bir fonksiyona hizmet eder.
BOS, subaraknoid boşluğu (araknoid mater ile pia mater arasında) ve beynin ve omuriliğin etrafındaki ve içindeki ventriküler sistemi kaplar. Beynin, sarnıçların ve sultanın ventriküllerini ve ayrıca omuriliğin merkezi kanalını doldurur. Subaraknoid boşluktan, perlimin beyin omurilik sıvısı ile sürekli olduğu perilifatik kanal yoluyla iç kulağın kemik labirentine bir bağlantısı da vardır.
Bir CSF örneği lomber ponksiyonla alınabilir. Bu, intrakranial basıncı açığa çıkarabilir ve aynı zamanda beyin veya çevresindeki meninge enfeksiyonları dahil hastalıkları gösterir. Hipokrat tarafından belirtilmesine rağmen, sadece 18. yüzyılda Emanuel Swedenborg’un yeniden keşfedilmesiyle tanınan ve 1914’e kadar geç saatlerde Harvey W. Cushing’in CSF’nin koroid pleksus tarafından salgılandığını gösterdiği görülmüştür.
 
Yapısı ve Dolaşım
Herhangi bir zamanda yaklaşık 125-150 mL BOS vardır.  Bu BOS, beynin ventriküler sistemi içerisinde dolaşır. Ventriküller, CSF ile dolu bir dizi boşluktur. BOS’un çoğunluğu iki lateral ventrikül içinden üretilir. Buradan CSF, interventriküler foraminadan üçüncü ventriküle, ardından serebral su kemerinden dördüncü ventriküle geçer. Dördüncü ventrikülden, sıvı subaraknoid boşluğa dört açıklıktan geçer – omuriliğin merkezi kanalı, ortanca açıklık ve iki yanal açıklık.  Beyin, omuriliğin etrafını saran ve omuriliğin ucunun altına sakrum içine uzanan subaraknoid boşlukta BOS bulunur.   Subaraknoid boşluktan iç kulağın kemik labirentine, insanların% 93’ünde beyin omurilik sıvısını perilifla sürekli kılan bir bağlantı vardır.
BOS ventriküllerden dışarı doğru tek bir yönde hareket eder, ancak subaraknoid alanda çok yönlü olarak hareket eder.  Akışkan hareketi pulsatildir ve kalbin atmasıyla kan damarlarında oluşan basınç dalgaları ile eşleşir.  Bazı yazarlar, tek yönlü BOS dolaşımı olmadığını, kardiyo-spinal BOS hareketlerini kardiyak döngüye bağlı iki yönlü sistolik-diyastolik olduğu için tartışırlar.
 
İçindekiler
BOS kan plazmasından elde edilir ve büyük ölçüde buna benzerdir, ancak BOS plazma ile karşılaştırıldığında neredeyse protein içermez ve bazı farklı elektrolit seviyelerine sahiptir. Üretilme şekline bağlı olarak CSF, plazmadan daha yüksek bir klorür seviyesine ve eşdeğer bir sodyum seviyesine sahiptir. 
CSF, örnekleme yerine bağlı olarak yaklaşık% 0,3 plazma proteinleri veya yaklaşık 15 ila 40 mg / dL içerir.  Genel olarak, globüler proteinler ve albümin ventriküler BOS’da lomber ya da sisternal sıvıya göre daha düşük konsantrasyondadır.  Venöz sisteme sürekli akış, beyine ve BOS’a nüfuz eden daha büyük, lipitte çözünmeyen moleküllerin konsantrasyonunu sulandırır.  BOS normalde kırmızı kan hücreleri içermez ve en fazla sadece birkaç beyaz kan hücresi içerir. Bundan daha yüksek olan herhangi bir beyaz kan hücresi pleositozu oluşturur.
Daha yeni Daha eski