Biyopsi Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Biyopsi, bir hastalığın varlığını veya derecesini belirlemek için muayene için örnek hücrelerin veya dokuların çıkarılmasını içeren bir cerrah, girişimsel radyolog veya girişimsel kardiyolog tarafından yaygın olarak yapılan tıbbi bir testtir. Doku genellikle bir patolog tarafından mikroskop altında incelenir ve ayrıca kimyasal olarak da analiz edilebilir. Tüm bir topak veya şüpheli alan kaldırıldığında, işleme eksizyonel bir biyopsi denir. Kesik bir biyopsi veya çekirdek biyopsi, tüm lezyonu veya tümörü çıkarmaya çalışmadan, anormal dokunun bir kısmını örnekler. Bir doku veya sıvının bir örneği, bir hücreyle doku hücrelerinin histolojik yapısını korumaksızın uzaklaştırılacak şekilde bir iğne ile alındığında, işleme iğne aspirasyon biyopsisi denir. Biyopsi en yaygın olarak olası kanserli ve enflamatuar koşullara ilişkin içgörü için gerçekleştirilir.
Muayene ya da benzeri incelemelerle tanı konulamayan hastalıklarda biyopsiye başvurulur. Özellikle kanser tanısında çok önemli yeri vardır. En sık kullanılan yöntem iğne biyopsisidir. İnce bir iğne istenilen doku bölgesine sokulur ve emme ya da koparma ile küçük bir parça alınır. Kimi zaman ameliyat sırasında küçük bir doku parçası çıkarılır. İğne biyopsisine “kapalı biyopsi”, ameliyat sırasında alınana “açık biyopsi” denir. Açık biyopsi tanı yönünden daha değerlidir.
 
Biyopsi materyalinin analizi
Biyopsi yapıldıktan sonra hastadan alınan doku örneği patoloji laboratuvarına gönderildi. Bir patolog, dokuyu mikroskop altında inceleyerek hastalıkların (kanser gibi) teşhisinde uzmandır. Laboratuar (bkz. Histoloji) biyopsi örneğini aldığında, doku işlenir ve son derece ince bir dilim doku numuneden çıkarılır ve bir cam slaydına tutturulur. Kalan herhangi bir doku, gerekirse daha sonraki çalışmalarda kullanılmak üzere saklanır.
Ekli doku ile slayt, dokudaki tek tek hücrelerin daha net görülmesini sağlayan, doku lekeleyen boyalarla muamele edilir. Slayt daha sonra anormal bulguları bulmak için dokuyu mikroskop altında inceleyen patoloğa verilir. Patolog daha sonra biyopsiden anormal veya önemli bulguları listeleyen bir rapor hazırlar. Bu rapor başlangıçta hastaya biyopsi yapan doktora gönderilir.
Daha yeni Daha eski