Büyüme Hormonu Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Büyüme Hormonu, insanlarda ve diğer hayvanlarda büyümeyi, hücre çoğalmasını ve hücre yenilenmesini uyaran bir peptid hormonudur. İnsan gelişimi için bu nedenle önemlidir. Sadece belirli hücre türlerine özgü bir mitojen türüdür. Büyüme hormonu, ön hipofiz bezinin lateral kanatları içindeki somatotropik hücreler tarafından sentezlenen, depolanan ve salgılanan tek zincirli bir polipeptit olan 191 amino asididir.
 
GH, IGF-1 üretimini uyaran ve glukoz ve serbest yağ asitlerinin konsantrasyonunu yükselten bir stres hormonudur. 
Somatropin (INN) adı verilen yeniden birleştirici bir hGH formu, çocukların büyüme bozukluklarını ve yetişkin büyüme hormonu eksikliğini tedavi etmek için reçeteli bir ilaç olarak kullanılır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, yalnızca yasal olarak eczanelerden, doktordan reçete ile alınabilir. Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı doktorlar, GH eksikliği olan yaşlı hastalarda (ancak sağlıklı insanlar için değil) canlılığı artırmak için büyüme hormonu vermeye başlamıştır. Yasal olsa da, HGH için bu kullanımın etkinliği ve güvenliği klinik bir çalışmada test edilmemiştir. Bu zamanda, HGH hala çok karmaşık bir hormon olarak kabul edilir ve fonksiyonlarının çoğu hala bilinmemektedir.
 
Bir anabolik ajan olarak rolünde HGH, sporcularda en az 1982’den beri yarışmacılar tarafından kullanılmış ve IOC ve NCAA tarafından yasaklanmıştır. Geleneksel idrar analizi, HGH ile dopingi tespit etmiyor, bu nedenle yasak, doğal ve yapay HGH arasında ayrım yapabilen kan testleri geliştirilmeye başlandığında 2000’li yılların başlarına kadar uygulanamazdı. Yunanistan, Atina’daki 2004 Olimpiyat Oyunlarında WADA tarafından yapılan kan testleri öncelikle HGH’yi hedef aldı.  Performans artışı için ilacın kullanımı şu anda FDA tarafından onaylanmamıştır.
GH, endüstriyel tarımda hayvancılığın daha verimli bir şekilde kullanılması için çalışılmış ve GH’yi hayvancılık üretiminde kullanmak için devlet onayı almak için birkaç çaba gösterilmiştir. Bu kullanımlar tartışmalıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, FDA onaylı GH’nin hayvancılık için kullanımı süt ineklerinde süt üretimini arttırmak için sığır somatotropini adı verilen ineke özgü bir GH formunun kullanılmasıdır. Perakendecilerin, sığır somatotropin ile veya onsuz üretilen süt kaplarını etiketlemelerine izin verilir.
 
İsimlendirme
Somatotropin (STH) veya somatotropik hormon adları, hayvanlarda doğal olarak üretilen ve karkaslardan çıkarılan büyüme hormonu anlamına gelir. İnsan kadavralarından elde edilen hormon hGH olarak kısaltılmıştır. Rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen ana büyüme hormonu, onaylanmış jenerik isme (INN) somatropin ve Humatrope  marka ismine sahiptir ve bilimsel literatürde uygun şekilde rhGH olarak kısaltılır. 1992 yılında tanıtılmasından bu yana Humatrope yasaklanmış bir spor doping ajanı olmuştur  ve bu bağlamda HGH olarak adlandırılmaktadır.
Daha yeni Daha eski