Dermatoskopi Nedir, Ne İşe Yarar, Hakkında Bilgi

Dermatoskopi (ayrıca dermoskopi veya epilüminesans mikroskopi olarak da bilinir) [cilt lezyonları] ‘dermatoskop ile incelenir. Bu, geleneksel olarak bir büyüteç (tipik olarak x10), polarize olmayan bir ışık kaynağı, şeffaf bir plaka ve cihaz ile cilt arasında bir sıvı ortamdan oluşur ve cilt yüzeyi yansımaları tarafından engellenmeyen cilt lezyonlarının incelenmesine izin verir. Modern dermatozlar, sıvı besiyerinin kullanımından yararlanır ve bunun yerine cilt yüzeyindeki yansımaları iptal etmek için polarize ışık kullanır. Görüntüler veya video klipler dijital olarak yakalandığında veya işlendiğinde, alet “dijital epilüminesans dermatoskop” olarak adlandırılabilir.
Bu alet, özellikle melanom tanısında benignleri malign (kanserli) lezyonlardan ayırmada dermatologlar için yararlıdır.
 
Dermatoskopi çeşitleri
Bir dermatoskop bir transilluminasyon ışık kaynağından ve bir büyüteç optiğinden (genellikle 10 kat büyütme) oluşur. Üç ana dermoskopi modu vardır:
Polarize olmayan ışık, temas
Polarize ışık, temas
Polarize ışık, temassız
Polarize ışık, daha derin cilt yapılarının görselleştirilmesine izin verirken, polarize olmayan ışık yüzeysel cilt hakkında bilgi sağlar. Çoğu modern dermatoz, kullanıcının tamamlayıcı bilgi sağlayan iki mod arasında geçiş yapmasına izin verir.
 
Dermatoskopi Avantajları
Dermoskopi alanında uzman doktorlar ile melanomun tanısal doğruluğu, dermatoskopide uzmanlık eğitimi almayan dermatologlardan anlamlı derecede daha iyidir.  Bu nedenle, dermoskopide eğitim görmüş uzmanlarla, çıplak göz muayenesine kıyasla duyarlılıkta (melanomların tespiti) yanı sıra özgüllük (melanomların doğru olarak teşhis edildiği melanomların yüzdesi) konusunda belirgin bir iyileşme vardır. Dermatoskopinin doğruluğu, duyarlılık durumunda% 20’ye, özgüllük durumunda ise% 10’a kadar artmış, çıplak göz muayenesi ile karşılaştırıldığında artmıştır.   Dermatoskopi kullanılarak, özgüllük artar, bu da iyi huylu lezyonların gereksiz cerrahi eksizyonlarının sıklığını azaltır. 
Söz konusu çalışmalarda dermatoskopi ile sadece çıplak göz muayenesinin yapay durumu arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Gerçekte, dermatoskopi kullanmayan ABD dermatologlarının% 80’i aydınlık odalarda çalışmakta ve çeşitli büyüteçler kullanmaktadır.
Daha yeni Daha eski