Ekimoz Nedir, Nedenleri, Tedavisi Hakkında Bilgi

Ekimoz, çapı 1 santimetreden (0.39 inç) büyük bir deri altı kanama noktasıdır. Arama kısmına atla
Ekimoz, herhangi bir travmaya bağlı olarak cilt altındaki kılcal damarların hasarına bağlı olarak kanın cilt altına sızmasıdır. Dikkatli kullanımda terimler birbirinin yerine geçmese de, genellikle çürük denilen bir hematoma benzer (ve bazen ayırt edilemez). Spesifik olarak, morluklara travma neden olurken, daha büyük hariç purpura lekeleri ile aynı olan ekimozların mutlaka travma,  genellikle patofizyolojik hücre fonksiyonundan ve Marburg virüsü hastalığı gibi bazı hastalıklardan kaynaklanmasına neden olmaz.
 
Ekimozun daha geniş bir tanımı, kanın yırtılmış kan damarlarından dokulara kaçmasıdır. Terim aynı zamanda kontür doku içindeki kan sızıntısından kaynaklanan deri altı renk değişikliği için de geçerlidir.
 
Belirtiler ve semptomlar
Hematomlar boyuta göre alt bölümlere ayrılabilir. Tanım olarak ekimozlar 1 santimetre büyüklüğünde veya daha büyüktür ve bu nedenle peteşilerden (çapı 2 milimetreden az) veya purpura’dan (2 milimetre ila 1 santimetre çapında) daha büyüktür.  Ekimozların ayrıca diğer purpuralardan daha yaygın bir sınırı vardır.
 
Nedeni 
Ekimozlar dahil subkutan hematomların birçok nedeni vardır. Hemofili A gibi koagülopatiler çocuklarda ekimoz oluşumuna neden olabilir.  İlaç betametazon ekimoza neden olan olumsuz etkiye sahip olabilir.
 
Etimoloji ve telaffuz
Ekimoz kelimesi (/ ˌɛkɪˈmoʊsɪs /; çoğul ekimozlar / / ˌɛkɪˈmoʊsiːs /), Yunanca ἐκχύμωσις ekchymōsis’e dayanan New Latin’den İngilizceye gelir. ) ve chς chymos “meyve suyu”.  “Organik meyve suyuyla aşılanmış dokuyu” enchymayı karşılaştırın; kekiklerin detaylandırılması, dokuların biçimlendirici suyu.
Daha yeni Daha eski