Ekolali Nedir, Ne Demek, Tanımı, Nedenleri Hakkında Bilgi

Ekolali (ekloji veya ekofrazya olarak da bilinir), başka bir kişi tarafından yapılan vokalizasyonların istenmeyen tekrarı olarak tanımlanır (aynı kişi tarafından palilaya denir). Derin biçiminde otomatik ve zahmetsizdir. Başka bir kişi tarafından yapılan hareketlerin otomatik olarak tekrarı olan ekopraksi ile yakından ilgili olan ekofenomlardan biridir; Her ikisi de “açık bir farkındalık olmadan” seslerin veya eylemlerin taklit edildiği “taklit davranışının altkümeleri” dir.  Ekolali bir uyarana anında tepki verebilir veya geciktirilebilir.
“Ekolali” kelimesi, “echo” veya “tekrarlamak”,  ve λαλιά (laliá) anlamına gelen “echo” veya “yinelemek”,  ve λαλιά (laliá) anlamına gelmektedir. (laléo), “konuşmak” demek.
 
Belirtiler ve semptomlar
Ekolali hemen (uyarandan hemen sonra meydana gelir) karşı gecikmeli (bir uyaranın ortaya çıkmasından bir süre sonra) olarak sınıflandırılabilir.   Hemen ekolalia, kısa süreli bellekten ve “yüzeysel dilbilimsel işlemden” bilgilerin hızlı bir şekilde hatırlanmasından kaynaklanır.  Acil ekolalia’nın tipik bir pediatrik sunumu aşağıdaki gibi olabilir: bir çocuğa “Akşam yemeği ister misiniz?”; Çocuk “Akşam yemeği ister misin?”, ardından bir duraklama ve ardından “Evet. Akşam yemeği için ne var?” cevabını hatırlatıyor.  Gecikmeli ekolaada hasta bir gecikmeden sonra kelimeleri, cümleleri veya çoklu cümleleri tekrarlıyor. saatler sonradan yıllar sonra herhangi bir yerde olabilir. Acil ekolalia, gelişimsel bir bozukluğun varlığının göstergesi olabilir, ancak bu mutlaka böyle bir durum değildir. Bazen bir kişi, bir yanıtı düşündüğünü ve bir orijinal ifadeyi tam olarak duyduğunu belirtmek için bir ifadeyi geri çağırdığında gözlemlenebilir.
Araştırmacılar, gecikmeli karşı acil ekolaksi için tetikleyiciler arasındaki farkları incelemek için altı yaşındaki bir otizmin günlük tekrarlarını gözlemledi.  Araştırmacılar, anında ekoları içinde bulundukları sıralı bağlamla da ayırt ettiler: düzeltmelerden sonra, direktiflerden sonra veya vazgeçilmez sıralı pozisyonlarda. Gecikmeli ekos sahiplik temelinde ayırt edilir: benlik yankıları, diğer yankılar ve kişisel olmayan yankılar. Sonuçlar, altı yaşındakiler tarafından üretilen hemen hemen tüm yankıların ardışık bağlamlarda bulunduğunu, gecikmiş yankıların ise mülkiyet temelinde de ortaya çıktığını göstermiştir.
Her ne kadar ekolalia bir bozulma olabilse de, semptomlar denekler arasında ve içinde geniş bir altta yatan anlam ve davranış seçimini içerebilir.  Azaltılmış ekolalia, orijinal uyaranın bir miktar değiştiği,  ve ortam ekoladasının, arka planda çalışan bir televizyon programı gibi çevresel uyaranların tekrarlanmasına (tipik olarak demanslı kişilerde meydana gelen) karşılık geldiği bir tekrarı ifade eder.
 
Azaltılmış ekolalia örnekleri zamir değişiklikleri veya sözdizimi düzeltmeleridir. Bunlardan ilki, hastaya “Nereye gidiyorsunuz?” Ve “Nereye gidiyorum?” Cevabı veren hastalara sorulduğunda görülebilir. Sonuncusu, “Nereye gidiyorum?” Ve hasta tekrarı yapan klinisyene görünür. “Nereye gidiyorum?” Azaltılmış ekolaada bazı dil işlemleri gerçekleşiyor. Hafifletilmiş ekolali dispraksi ve konuşma afazisinde görülebilir.
Bir Japon vaka raporunda, baş ağrısı ve menenjit şikayeti ile hastaneye kabul edilen 20 yaşında bir üniversite öğrencisi açıklanmaktadır; Bununla birlikte, aynı zamanda çevre ekolalia belirtileri gösterdi.  Araştırmacılar genç hastanın tekrarının normal konuşma hızıyla yaklaşık olarak aynı tempoda gerçekleştiğini belirtti. Hasta sadece birbiri ardına duyduğu kelimeleri tekrar etmedi. Hasta, çevre ekolavisinin rastgele göründüğünü, ancak dikkatinin dağıldığı zaman ortaya çıktığını bildirdi. Ayrıca Ekolali’sının farkındaydı, ancak tekrarları durduramadığını söyledi.
Ekolali İlişkili bozukluklar
Ekolali otizmdeki iletişim bozukluklarının bir göstergesi olabilir, ancak ne benzersiz ne de sendromlarla eşanlamlı değildir.  Echophenomena (özellikle Ekolali ve echopraxia), Tourette sendromunun (TS) erken tanımlarında özellikleri tanımlamaktadır.  Ekolali ayrıca afazi, şizofreni, demans, katatoni, epilepsi, , serebral enfarktüsten sonra (inme),  kapalı kafa travması,  kör çocuklarda, dil yetersizliği olan çocuklar ve bazı gelişmekte olan bazı nörotipik çocuklar . Ekolalia ile ilişkili diğer bozukluklar Pick hastalığı, frontotemporal demans, kortikobasal dejenerasyon, ilerleyici supranükleer felci ve yaygın gelişimsel bozukluktur.
Transkortikal duyusal afazide, ekolazi sık görülür, hasta başka bir kişinin sözlerini veya cümlelerini kendi yanıtına dahil eder. Bu hastalarda dil anlama yetisi olmasa da, hala okuyabilirler.
Daha yeni Daha eski