Enjeksiyon Nedir, (Tıp) Enjeksiyon Ne Demek, Çeşitleri Hakkında Bilgi

Enjeksiyon (genellikle ABD İngilizcesinde “atış” veya İngiliz İngilizcesi “jab” olarak adlandırılır), bir kişinin vücuduna bir iğne (genellikle hipodermik bir iğne) ve şırınga yoluyla ilaç veya kan verme. Enjeksiyon, ilaçların parenteral yoldan verilmesi, yani sindirim sistemi dışındaki yoldan tatbik edilmesi için bir tekniktir. Parenteral enjeksiyon, deri altı, kas içi, intravenöz, intraperitoneal, intrakardiyak, intraartiküler ve intrakavernöz enjeksiyon içerir.
Enjeksiyon genellikle bir bolus olarak uygulanır, ancak muhtemelen sürekli ilaç uygulaması için de kullanılabilir.  Bolus olarak uygulandığında bile, ilaç uzun etkili olabilir ve daha sonra depo enjeksiyonu olarak adlandırılabilir. Uzun süreli veya tekrarlayan bir ilaç uygulaması durumunda, kalıcı bir kateter ile uygulama genellikle enjeksiyon yerine tercih edilir.
 
Enjeksiyonlar en yaygın sağlık prosedürleri arasındadır ve her yıl gelişmekte olan ve geçiş ülkelerinde en az 16 milyar uygulanır.  Enjeksiyonların% 95’i küratif bakımda uygulanır,% 3’ü aşılama ve geri kalanı kan nakli gibi diğer amaçlar için.  Bazı durumlarda enjeksiyon terimi, aynı hastanedeki farklı çalışanlar tarafından bile aşılama ile eş anlamlı olarak kullanılır. Bu karışıklığa neden olmamalıdır; Odak noktası, prosedürün terminolojisine değil, neyin enjekte edildiğine / aşılandığına odaklanır.
 
İşlem doğal olarak vücuda yara küçük bir delinme içerdiğinden (enjeksiyon tipine ve konumuna, ilaç tipine, iğne mastarına ve enjeksiyonu uygulayan kişinin becerisine bağlı olarak değişen derecelerde ağrı ile), iğneler korkusu ortak bir fobidir.
Enjeksiyon Türleri
 
İntravenöz enjeksiyon
İntravenöz enjeksiyonlar, doğrudan damar içine iğne sokulmasını içerir ve madde doğrudan kan dolaşımına iletilir. İlaç ve ilaç kullanımında, bu uygulama yolu, ilaç hemen kan dolaşımına ve vücudun geri kalanına hareket ettiğinden, istenen etkiyi elde etmenin en hızlı yoludur. Bu enjeksiyon türü, en yaygın ve genellikle ilaç kullanımıyla ilişkilidir.
 
İntramüsküler enjeksiyon  
İntramüsküler enjeksiyonlar (IM enjeksiyonları), hızlı bir şekilde kan damarları tarafından emildikleri kas içine derinlemesine bir madde iletir. Yaygın enjeksiyon yapılan bölgeler deltoid, vastus lateralis ve ventrogluteal kasları içerir.  İnaktif aşıların çoğu, grip gibi, IM enjeksiyonuyla verilir.  Bazı ilaçlar, Epinefrin otoenjektörleri gibi IM enjeksiyonu için formüle edilmiştir. Tıp uzmanları IM enjeksiyonları yapmak için eğitilmişlerdir, ancak hastalar epinefrin gibi ilaçları kendi kendine uygulamak için de eğitilebilirler.
 
Derialtı enjeksiyon
Deri altı enjeksiyonunda, ilaç cilt ve kas arasındaki dokulara verilir.  İlacın emilmesi, kas içi enjeksiyondan daha yavaştır. İğnenin kaslara ulaşması gerekmediğinden, genellikle daha büyük bir gösterge ve daha kısa bir iğne kullanılır. Genel uygulama alanı kolun arkasındaki yağ dokusudur. EpiPen® gibi bazı intramüsküler enjeksiyon ilaçları da deri altı olarak kullanılabilir.  İnsülin enjeksiyonu, yaygın bir deri altı enjeksiyon ilacı türüdür. MMR (Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık), Varicella (Suçiçeği), Zoster (Zona) gibi bazı aşılar deri altından verilir.
 
İntradermal enjeksiyon
İntradermal Enjeksiyonda, ilaç doğrudan derinin epidermisinin altındaki tabaka olan dermise doğrudan verilir. Enjeksiyon genellikle 5 ila 15 derecelik bir açıyla verilir; iğne hastanın cildine karşı neredeyse düz bir şekilde yerleştirilir. Absorpsiyon, intravenöz, intramüsküler ve subkutan enjeksiyonlara kıyasla bu yoldan en uzun sürmektedir. Bu nedenle intradermal enjeksiyon, tüberkülin ve alerji testleri ve lokal anestezi testleri gibi duyarlılık testlerinde sıklıkla kullanılır. Bu testlerin neden olduğu reaksiyonlar cilt üzerindeki enjeksiyonların konumu nedeniyle kolayca görülür.
Yaygın intradermal enjeksiyon bölgeleri önkol ve alt sırttır.
 
Depo enjeksiyonu
Depo enjeksiyonu, genellikle deri altı, intradermal veya intramüsküler bir enjeksiyondur ve ilacı, yavaşça çevreleyen doku tarafından emildiği, depo adı verilen lokalize bir kütleye depolar. Bu enjeksiyon aktif bileşiğin uzun bir süre boyunca tutarlı bir şekilde salınmasını sağlar. Depo enjeksiyonları genellikle katı veya yağ esaslıdır. Depo enjeksiyonları, dekanoat tuzları veya esterleri gibi bir ilacın belirli formları olarak mevcut olabilir. Depo enjeksiyon örnekleri, Depo Provera ve haloperidol dekanoatı içerir. Hormon tedavisi alan prostat kanseri hastaları genellikle tedavi veya tedavi olarak depo enjeksiyonlarını alır. Zoladex, prostat kanseri tedavisi veya tedavisi için depo tarafından verilen bir ilaç örneğidir. Naltrekson opioid kötüye kullanımını kontrol etmek için aylık bir depo enjeksiyonunda uygulanabilir; Bu durumda, depo enjeksiyonu günlük hap yönetiminin yerine geçerek uyumluluğu arttırır.
Uzun etkili bir depo enjeksiyonu kullanmanın avantajları, dozaj sıklığındaki azalmanın yanı sıra daha tutarlı serum konsantrasyonları nedeniyle artan ilaç uyumu içerir. Önemli bir dezavantaj, ilacın, yavaş yavaş salındığından dolayı hemen geri dönüşümlü olmamasıdır.
Psikiyatrik hemşirelikte, sistemde 24–72 saat süren kısa etkili bir depo olan zuclopenthixol asetat, hızlı sakinleştirme için daha düzenli olarak kullanılmaktadır.
Daha yeni Daha eski