Fizyoterapi Nedir, Fizyoterapist Nedir, Teknikleri, Çalışma Alanları Hakkında Bilgi

Fizyoterapi olarak da bilinen fizik tedavi (FT), mekanik kuvvet ve hareketleri (biyo-mekanik veya kinesiyoloji) kullanarak, manuel terapi, egzersiz terapisi ve elektroterapiyi kullanarak, bozuklukları gideren ve hareketliliği ve işlevi teşvik eden yardımcı sağlık mesleklerinden biridir. Arama kısmına atla
Fizyoterapist, fizyoterapi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksek okullardan mezun sağlık çalışanıdır. . Fiziksel tedavi, muayene, tanı, prognoz, fiziksel müdahale ve hasta eğitimi ile hastanın yaşam kalitesini yükseltmek için kullanılır. Fiziksel terapistler (birçok ülkede fizyoterapistler olarak bilinir) tarafından gerçekleştirilir.
 
Klinik uygulamaya ek olarak, fizik tedavi mesleğinde yer alan diğer etkinlikler arasında araştırma, eğitim, danışma ve uygulama yer almaktadır. Fiziksel terapi hizmetleri, birincil bakım tedavisi olarak veya bunun yanında veya diğer tıbbi hizmetler ile birlikte sağlanabilir.
Fizik tedavi, bir kişinin günlük yaşamlarında fonksiyonel aktiviteleri gerçekleştirme ve gerçekleştirme yeteneklerini sınırlayan hastalıkları veya yaralanmaları ele almaya çalışır.  FT’ler, bir tanı koymak ve bir yönetim planı oluşturmak için bir kişinin geçmişini ve fiziksel muayenesini kullanır ve gerektiğinde, X ışınları, CT taraması veya MRI bulguları gibi laboratuvar ve görüntüleme çalışmalarının sonuçlarını içerir. Elektrodiagnostik testler (örneğin, elektromiyogramlar ve sinir iletim hızı testleri) de kullanılabilir.  FT yönetimi genellikle özel egzersizler, manuel terapi ve manipülasyon, traksiyon, eğitim, ısı, soğuk, elektrik, ses dalgaları, radyasyon, yardımcı cihazlar, protezler, ortozlar ve diğer müdahaleleri içeren fiziksel ajanlar gibi mekanik cihazlar reçetesini veya yardımını içerir. Buna ek olarak, FT’ler daha sağlıklı ve daha aktif yaşam tarzları için zindelik ve sağlık odaklı programlar geliştirerek, bireyler ve topluluklara tüm alanlarda maksimum hareket ve işlevsel yeteneği geliştirme, sürdürme ve geri yükleme konusunda hizmet vererek, hareketlilik kaybını önlemek için bireylerle çalışmaktadır. ömür. Bu, hareket ve fonksiyonun yaşlanma, yaralanma, hastalık veya çevresel faktörler tarafından tehdit edildiği durumlarda terapötik tedavinin sağlanmasını içerir. İşlevsel hareket, sağlıklı olmanın ne anlama geldiğinin merkezindedir.
 
Fiziksel terapi, kas-iskelet sistemi, spor, nöroloji, yara bakımı, EMG, kardiyopulmoner, geriatri, ortopedi, kadın sağlığı ve pediatri gibi birçok özelliğe sahip profesyonel bir kariyerdir. Nörolojik rehabilitasyon özellikle hızla gelişen bir alandır. FT’ler, özel fizik tedavi klinikleri, ayakta tedavi klinikleri veya ofisleri, sağlık ve sağlık klinikleri, rehabilitasyon hastaneleri tesisleri, yetenekli bakım tesisleri, genişletilmiş bakım tesisleri, özel evler, eğitim ve araştırma merkezleri, okullar, hastaneler, sınai gibi pek çok yerde uygulanmaktadır. ve bu işyerleri veya diğer mesleki ortamlar, fitness merkezleri ve spor eğitim tesisleri.
Fiziksel terapistler, sağlık poliçesi,     sağlık sigortası, sağlık yönetimi ve sağlık yöneticileri gibi hasta dışı bakım rollerinde de pratik yaparlar.   Fiziksel terapistler uzman olarak hizmet veren tıbbi-yasal alanda yer alır, meslektaş incelemesi yapar ve bağımsız tıbbi muayeneler yapar.
Eğitim ülkeye göre büyük ölçüde değişir. Eğitimin kapsamı bazı ülkelerden çok az örgün eğitim almış olanlardan doktora derecesine sahip olanlara ve doktora sonrası ikamet ve arkadaşlık gruplarına kadar uzanmaktadır.
Fizyoterapist Çalışma alanları
 
Yataklı tedavi merkezleri
Ayaktan teşhis ve tedavi hizmeti veren sağlık kuruluşları
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri
Evde tedavi
Huzur Evleri
Spor Kulüpleri
Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri
Kaplıca Merkezleri
Endüstri Alanları
Okullar başta olmak üzere sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili hizmet veren tüm resmi ve özel kuruluşlar fizyoterapistin çalışma alanlarıdır.
 
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, çok geniş hastalık grupları ile ilgilidir ve dolayısıyla fizyoterapistler de sağlık ekibinin vazgeçilmez elemanlarıdırlar. Çokça uğraşılan hastalık grupları arasında;
Omurilik yaralanmaları
Tam veya kısmi felç
Travmatik beyin yaralanmaları
Sinir yaralanmaları
Multiple skleroz
Serebral palsi
Spina Bifida
Poliomyelit
Kırık
Protezli hastalar
Skolyoz/Omurga eğrilikleri
El yaralanmaları
Spor yaralanmaları
Uzuv kayıpları
Nörojenik mesane ve barsak fonksiyon bozuklukları
İltihabi romatizmal hastalıklar (Romatoid artrit, seronegatif spondiloartritler,vb.)
Osteoartrit
Ağrı( Bel, boyun ağrıları vb.)
Fibromiyalji
Sistemik romatizmal hastalıklar ( Sistemik lupus eritamatozus, scleroderma, enflamatuar myopatiler,vb.)
Kanser
Cerrahi öncesi ve sonrası rehabilitasyon
Kardiyopulmoner Rehabilitasyon
Geriartrik Rehabilitasyon
sayılabilir
Daha yeni Daha eski