Hematospermi Nedir, Ne Demek, Nedenleri Hakkında Bilgi

Hematospermi (ayrıca hematospermi, hemospermi veya hemomapermi olarak da bilinir) ejakülatta kan varlığıdır. Genellikle iyi huylu bir semptomdur. 40 yaş ve üstü erkekler arasında hematospermi, genellikle prostat kanseri olan hafif bir kanser belirleyicisidir. vakaların %70’ine kadar spesifik bir neden bulunmamaktadır.
 
Nedenleri
Haematospermi hastalara önemli sıkıntıya neden olsa da, özellikle genç hastalarda enfeksiyonların neden olduğu iyi huylu ve kendini sınırlayan bir durumdur. İzole bir bölüm genellikle iyi huylu olarak kabul edilir ve malignite ile ilişkili olma olasılığı yoktur. Tekrarlayan hematospermi, özellikle 40 yaşın üzerindeki hastalarda daha ciddi bir altta yatan patolojiye işaret edebilir.
 
Enfeksiyon ve inflamasyon
Enfeksiyon veya iltihaplanma durumun en yaygın nedeni olarak kabul edilir. Yerleştirilen patojenler arasında; Gram-negatif bakteriler (genellikle E. coli), gonokok, T. pallidum, C. trachomatis, N. gonorrhoeae, echinococcus (nadiren), HSV tip 1 veya 2 ve HPV. Bu durum nadiren tüberküloz veya schistosomiasis gibi bazı kronik sistemik enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Ek olarak, genel olarak testis, prostat ve epididimal inflamasyon, hematopermi ile birlikte özellik gösterebilir.  
 
Neoplasm
Genitoüriner sistemin bazı neoplazmaları, hematospermili olabilir. Hematosperminin malign nedenleri arasında; prostat kanseri, testis veya epididimal tümörler, seminal vezikül karsinomu (nadiren) ve üretral tümör.  Lenfomalar ve lösemiler de semptom olarak hemtospermi gösterebilir.
Prostat 
Çeşitli prostat patolojileri (prostatit, taş (taş), kistler, iyi huylu prostat hiperplazisi, bakteri enfeksiyonu vb. Dahil) ejakülatta kan oluşmasına neden olabilir. 
Diğer 
Malign hipertansiyon, karaciğer fonksiyon bozukluğu veya kanama bozuklukları ve amiloidoz gibi sistemik durumlar bazen semptom olarak hematospermili olabilir. Bölgeye travma da duruma neden olabilir.  Ek olarak, genitoüriner anatominin yapısal anomalileri (örneğin vasküler anomaliler, polipler, üretral malformasyonlar vs.) semptom olarak hematopermiye neden olabilir. 
Aşırı seks veya mastürbasyon, uzun süreli cinsel yoksunluk, cinsiyetin kesilmesi ve bazı cinsel davranışlar da (çoğunlukla izole edilen) haematospermia ile sonuçlanabilir.
Bilinmeyen 
Kesin neden hastaların% 70’inde belirlenemez.
Tanı 
Bir değerlendirmenin asıl amacı, nedenini (mümkünse) belirlemek ve enfeksiyon ve maligniteyi dışlamaktır. İlişkiye girerken kanın partnerden köken aldığı yalancı hematopermiyi ekarte etmek önemlidir.
Epidemiyoloji 
Her ne kadar bilinmese de tam olarak görülse de, ürolojik hasta kliniklerinde yapılan ilk muayenelerde her 5.000 hastadan birinde hematospermi bildirilmiştir. Hastaların çoğu 30-40 yaş arasındadır.  Tüm ürolojik semptomların ~% 1’ini oluşturduğu düşünülmektedir.
Tarih
Geleneksel olarak, durumun, uzun süreli cinsel yoksunluğun veya yoğun cinsel deneyimlerin klinik olarak önemsiz bir sonucu olduğu düşünülmektedir.
Daha yeni Daha eski