Hemodiyaliz Nedir, Ne Demek, Tıbbı Kullanımı Hakkında Bilgi

Hemodiyaliz, böbrekleri normal şekilde çalışmayan bir kişinin kanını temizleme işlemidir. Bu tür diyaliz, böbrekler böbrek yetmezliği durumundayken kreatinin ve üre ve serbest su gibi atık ürünlerin kandan ekstrakorporeal olarak çıkarılmasını sağlar. Hemodiyaliz, üç renal replasman tedavisinden biridir (diğer ikisi böbrek nakli ve periton diyalizidir). Plazma veya hücreler gibi kan bileşenlerinin ekstrakorporeal olarak ayrılması için alternatif bir yöntem aferezdir.
Hemodiyaliz ayakta tedavi veya yatılı tedavi olabilir. Rutin hemodiyaliz, bir diyaliz polikliniğinde, bir hastanede amaca uygun bir oda veya özel, bağımsız bir klinikte gerçekleştirilir. Daha az sıklıkla hemodiyaliz evde yapılır. Bir klinikte diyaliz tedavileri, hemşire ve teknisyenlerden oluşan uzman personel tarafından başlatılır ve yönetilir; Evde diyaliz tedavileri, genellikle bir aile üyesi olan eğitimli bir yardımcının yardımı ile birlikte başlatılabilir ve yönetilebilir veya birlikte yapılabilir.
 
Tıbbi kullanım
 
Hemodiyaliz, akut diyalize ihtiyaç duyan hastalar için ve birçok hasta için bakım tedavisi olarak renal replasman tedavisinin tercihidir. Solütlerin mükemmel, hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlar.
Bir nefrolog (tıbbi bir böbrek uzmanı) hemodiyaliz gerektiğinde ve bir diyaliz tedavisi için çeşitli parametreler gerektiğine karar verir. Bunlar arasında frekans (haftada kaç uygulama), her tedavinin uzunluğu ve kan ve diyaliz çözeltisi akış hızları ve ayrıca diyalizörün boyutu bulunur. Diyaliz çözeltisinin bileşimi, bazen sodyum ve potasyum ve bikarbonat seviyeleri bakımından da ayarlanır. Genel olarak, bir bireyin vücut büyüklüğü arttıkça, ihtiyacı olan diyaliz daha fazla olur. Kuzey Amerika ve Birleşik Krallık’ta, haftada 3 kez verilen 3–4 saatlik tedaviler (bazen daha büyük hastalar için 5 saate kadar) tipiktir. Haftada iki kez seanslar, önemli miktarda rezidüel böbrek fonksiyonu olan hastalar ile sınırlıdır. Haftada dört seans genellikle daha büyük hastalar için ve ayrıca aşırı sıvı yüklenmesi ile ilgili problem yaşayan hastalar için reçete edilir. Son olarak, genellikle evde, haftada 5-7 kez verilen 1.5 – 4 saatlik seanslar olan kısa günlük ev hemodiyalizine ilgi artmaktadır. Ayrıca, genellikle evde, geceleri 8-10 saat, haftada 3-6 gece bir hastanın diyaliz edilmesini içeren gece diyalizine de ilgi duyulmaktadır. Gece merkezde diyaliz, haftada 3-4 kez, ABD’de bir avuç diyaliz ünitesinde de sunulmaktadır.
 
Avantajları
Düşük ölüm oranı
Tansiyon ve karın kramplarının daha iyi kontrolü
Daha az diyet kısıtlaması
Günlük hemodiyaliz için daha iyi erir madde temizleme etkisi: daha sık diyaliz ile daha iyi tolerans ve daha az komplikasyon.
Dezavantajları
Seyahat özgürlüğünü kısıtlar. Hemodiyalize giren kişiler diyaliz merkezi ayarlamadan seyahat edemezler.
Daha fazla kaynak gerektirir yüksek kaliteli su ve elektrik gibi
Güvenilir teknolojide diyaliz makinelerine ihtiyaç duyar.
Hemodiyaliz aşaması karmaşık olduğundan uygulayanların iyi yetiştirilmiş olmaları gerekmektedir.
Kurulum ve temizlik için belirli bir süre gereklidir. Makineler ile makineyi işletmek pahalıdır.
Daha yeni Daha eski