Hiperplazi Nedir, Ne Demek, Belirtileri ve Nedenleri Hakkında Bilgi

Hiperplazi (antik Yunan hρ huper, “üstü” + πλάσις plasis, “formasyon” dan) veya hipergenez, hücre çoğalmasından kaynaklanan organik doku miktarında bir artıştır.  Bir organın büyük ölçüde genişlemesine yol açabilir ve terim bazen iyi huylu neoplazi veya iyi huylu tümör ile karıştırılır.
Hiperplazi, uyarıcıya ortak bir preneoplastik cevaptır.  Mikroskobik olarak, hücreler normal hücrelere benzer, ancak sayıları artar. Bazen hücrelerin boyutu da (hipertrofi) artabilir.  Hiperplazi, hipertrofideki adaptif hücre değişiminin hücre büyüklüğünde bir artış olduğu ve hiperplazinin hücre sayısındaki artışı içerdiği için hipertrofiden farklıdır.
 
Belirtiler ve semptomlar
Hiperplazi, spesifik bir uyarana fizyolojik (normal) bir cevap olarak kabul edilir ve bir hiperplastik büyüme hücreleri normal düzenleyici kontrol mekanizmalarına tabi kalır.  Bununla birlikte, aşırı hormon veya büyüme faktörü uyarıcılardan sorumlu ise, hiperplazi ayrıca patolojik bir cevap olarak da ortaya çıkabilir. Fizyolojik hiperplazi ile benzer şekilde, patolojik hiperplazi uygulanan hücreler, büyüme hormonları tarafından kontrol edilir ve bu tür uyaranlar çıkarılırsa çoğalmaya son verir.  Bu, genetik olarak anormal hücrelerin normal uyaranlara yanıt vermeyen fizyolojik olmayan bir şekilde çoğalmayı başardıkları neoplaziden (kanser ve iyi huylu tümörlerin altındaki süreç) farklıdır. Bu, patolojik hiperplazinin neden olduğu etkiler, neoplastik hücrelerin gelişebileceği uygun bir temel sağlayabilir.
 
Nedenler
Hiperplazi, cilt kaybını telafi etmek için bazal epidermis tabakasının çoğalması, kronik enflamatuar yanıt, hormonal işlev bozukluğu veya başka bir yerde hasar veya hastalık için tazminat dahil olmak üzere herhangi bir sayıda sebepten kaynaklanabilir.  Hiperplazi zararsız olabilir ve belirli bir dokuda ortaya çıkabilir. Normal bir hiperplastik yanıtın bir örneği, göğüste süt salgılayan glandüler hücrelerin gebelikte bir cevap olarak büyümesi ve çoğalması, dolayısıyla gelecekteki emzirme için hazırlanmaları olabilir.
 
Belki de IGF’nin insan vücudu üzerindeki en ilginç ve güçlü etkisi, hücrelerin gerçek bir bölünmesi olan hiperplaziye neden olma kabiliyetidir.  Buna karşılık, hipertrofi, örneğin ağırlık çalışması ve steroid kullanımı sırasında iskelet kası hücrelerinde meydana gelen şeydir ve sadece hücrelerin boyutunda bir artıştır.  IGF kullanımıyla, kişi aslında dokuda bulunan kas hücrelerinin sayısını artıran hiperplaziye neden olabilir.  Anabolik steroid kullanımı ile veya onsuz ağırlık antrenmanı, bu yeni hücrelerin boyut ve güç bakımından olgunlaşmasını sağlar. Hiperplazinin ayrıca atletik performans için özel güç çıkışı eğitimi ile indüklenebileceği, böylece tek bir lifin boyutunu artırmak yerine kas liflerinin sayısını artıracağı teorikleştirilmiştir.
Daha yeni Daha eski