Hipohidroz Nedir, Ne Demek, Nedenleri, Tanı ve Tedavisi Hakkında Bilgi

Hipohidroz, bir kişinin uygun uyaranlara cevaben azalmış terleme gösterdiği bir rahatsızlıktır. Sosyal olarak rahatsız edici ancak benign bir durum olan hiperhidrozun aksine, tedavi edilmemiş hipohidrozun sonuçları hipertermi, sıcak çarpması ve ölümü içerir.  Tamamen terlemenin olmadığı ve cildin kuru olduğu aşırı bir hipohidroz vakasına anhidroz denir.
 
Olası Nedenleri
İlaçlar
Antikolinerjik ajanlar
opioidler
Botulinum toksini
Alfa-2 reseptörü antagonistleri
klonidin
barbitüratlar
zonisamit
Fiziksel ajanlar
tümörler
Burns
Radyasyon
cerrahlık
Yaralar
yaraları
Dermatolojik
X’e bağlı hipohidrotik ektodermal displazi
İnkontinansı pigmenti
Bazeks hastalığı
Fabry hastalığı
Miliaria
Sjögren sendromu
Sistemik skleroz
Graft-versus-host hastalığı
Nöropatik
Çoklu sistem atrofisi
Lewy cesetleri ile demans
Çoklu skleroz
Serebrovasküler olay
Tümör
beyin iltihabı
Servikal miyelopati
Şeker hastalığı
Guillain – Barré sendromu
Kalıtsal duyusal ve otonom nöropati
Alkolizm
Amiloidoz
Ross sendromu
Saf otonomik başarısızlık
Horner sendromu
 
Tanı
Ter, iyice nişasta (Minor testi) veya sodyum alizarin sülfonat gibi topikal bir gösterge ile kolayca görselleştirilir; bunların her ikisi de ter tarafından nemlendirildiğinde çarpıcı bir renk değişimine uğrar. Isı düzenleyici ter testi, sıcak bir odaya, termal battaniyeye veya egzersize terlemeyi indükleyerek vücudun ısıl uyarıcıya verdiği cevabı değerlendirebilir. Topikal göstergenin termoregülatör ter testi sırasında renk değişikliğine uğramaması, hipohidrozu gösterir ve lezyonu lokalize etmek için başka testler gerekebilir.
Beyin ve ⁄ veya omuriliğin manyetik rezonans görüntülemesi, lezyonun merkezi sinir sistemine lokalize olduğundan şüphelenildiğinde değerlendirme için en iyi yöntemdir.
Deri biyopsileri, bir dermatolojik hastalığın parçası olarak anhidroz ortaya çıktığında faydalıdır. Biyopsi sonuçları, primer dermatolojik bozukluğun bulgularına ek olarak, ter bezi yıkımı, nekroz veya fibrozu ortaya çıkarabilir.
 
Tedavi Yönetimi
Hipohidroz ve anhidroz için tedavi seçenekleri sınırlıdır. Hipohidrozu olanlar, durumu ağırlaştırabilecek ilaçlardan kaçınmalıdır (ilaç nedenlerine bakınız). Çekirdek vücut ısısını yükselten aktiviteleri sınırlandırmalı ve egzersizler yapılacaksa, denetlenmeli ve serin, korunaklı ve iyi havalandırılan bir ortamda yapılmalıdır. Nedenin bilindiği durumlarda, tedavi birincil patolojiye yönlendirilmelidir.
Daha yeni Daha eski