İskorbüt Nedir, İskorbüt Hastalığı Belirtileri, Nedeni Hakkında Bilgi

İskorbüt (askorbik asit) C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır.  Erken semptomlar arasında halsizlik, yorgunluk hissi ve ağrılı kollar ve bacaklar bulunur.   Tedavi olmazsa, kırmızı kan hücreleri azalır, diş eti hastalığı, saçtaki değişiklikler ve deriden kanama oluşabilir.   Aşağılık kötüleştikçe kötü yara iyileşmesi, kişilik değişiklikleri ve nihayet enfeksiyon veya kanama nedeniyle ölüm olabilir.
 
Tipik olarak, iskorbüt diyetindeki C vitamini eksikliğinden kaynaklanır.  Belirtiler ortaya çıkmadan önce en az bir ay az miktarda C vitamini almanız gerekir.   Modern zamanlarda, en sık zihinsel bozuklukları, sıra dışı yeme alışkanlıkları, alkolizm ve yalnız yaşayan yaşlı insanlarda görülür.  Diğer risk faktörleri intestinal malabsorpsiyon ve diyalizi içerir.  İnsanlar ve bazı diğer hayvanlar, kolajen için yapı taşlarını yapmak için diyetlerinde C vitamini gerektirir. Tanı tipik olarak fiziksel belirtilere, X ışınlarına ve tedaviden sonra iyileşmeye dayanır.
 
Tedavi ağızdan alınan C vitamini takviyesi ile yapılır.  İyileştirme, birkaç hafta içinde genellikle birkaç hafta içinde tamamen iyileşme ile başlar.  Diyetteki C vitamini kaynakları arasında turunçgiller ve domates ve patates gibi çeşitli sebzeler bulunur.  Yemek yapmak, yiyeceklerde genellikle C vitamini azaltır.
iskorbüt şu anda nadirdir.  Gelişmekte olan dünyada yetersiz beslenme ile birlikte daha sık görülür.  Mülteciler arasındaki oranlar yüzde 5 ile 45 arasında bildiriliyor.  iskorbüt, eski Mısır zamanı kadar erken tanımlandı.  Uzun mesafeli deniz yolculuğunda kısıtlı bir faktördü ve çoğu zaman çok sayıda insanı öldürdü.  Yelken Çağı sırasında, denizcilerin yüzde 50’sinin belirli bir seyahatte isabetsizce öleceği varsayılmıştır.  Kraliyet Donanması’ndaki bir İskoç cerrah olan James Lind, genel olarak ispirtoların 1753 yılında narenciye ile başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini kanıtladı.  Bununla birlikte, Gilbert Blane gibi sağlık reformcularının İngiliz Kraliyet Donanmasını rutin olarak denizcilere limon suyu vermeye ikna etmeleri 1795 olurdu.
Belirtiler ve semptomlar
Erken belirtiler, halsizlik ve uyuşukluktur. Bir ila üç ay sonra, hastalar nefes darlığı ve kemik ağrısı geliştirir. Myalgias, karnitin üretimindeki azalma nedeniyle ortaya çıkabilir. Diğer belirtiler arasında pürüzlülük ile cilt değişiklikleri, kolay morarma ve peteşiler, diş eti hastalığı, dişlerin gevşemesi, zayıf yara iyileşmesi ve duygusal değişiklikler (herhangi bir fiziksel değişiklikten önce ortaya çıkabilen) sayılabilir. Sjögren sendromuna benzer kuru ağız ve kuru gözler oluşabilir. Geç evrelerde sarılık, genelleşmiş ödem, oligurya, nöropati, ateş, kasılmalar ve nihayetinde ölüm görülür.
 
Nedeni
Subclinical iskorbüt de dahil olmak üzere iskorbüt, diyetler C vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır, çünkü insanlar bu kimyasalları metabolik olarak yapamamaktadır. Sağlanan diyet yeterli C vitamini içeriyorsa, GULO enziminin çalışma eksikliği önemli değildir ve modern Batı toplumlarında, bebeklerde ve yaşlılarda etkilense de, yetişkinlerde az bulunur. Neredeyse tüm ticari olarak temin edilebilir bebek mamaları, bebek cürufunu engelleyen C vitamini eklenmiş içerir. Annenin yeterli miktarda alımı varsa, anne sütü yeterli miktarda C vitamini içerir. Ticari süt, sütün doğal C vitamini içeriğini yok eden bir ısıtma işlemi olan pastörize edilir.
 
Aşağılık eşlik eden malnütrisyon hastalıklarından birisidir (diğer mikro besin eksiklikleri beriberi veya pellagradır) ve bu nedenle dış gıda yardımına bağlı olarak dünyanın bazı bölgelerinde hala yaygındır.  Nadir olmasına rağmen, sanayileşmiş ülkelerde yaşayan insanlar tarafından yapılan zayıf diyet seçimlerinden dolayı belgelenmiş isabet vakaları da vardır.
Daha yeni Daha eski