Karbonhidrat Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Karbonhidrat (/ kɑːrboʊˈhaɪdreɪt /) karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarından oluşan ve genellikle 2: 1’lik (sudaki gibi) bir hidrojen-oksijen atomu oranına ve dolayısıyla ampirik olan bir biyomoleküldür. formül Cm (H20) n (burada m, n’den farklı olabilir). Bu formül monosakkaritler için geçerlidir. Bazı istisnalar var; örneğin DNA’nın bir şeker bileşeni olan deoksiriboz  ampirik formül C5H10O4’e sahiptir.  Karbonhidratlar teknik olarak karbon hidratlarıdır; yapısal olarak bunları aldos ve keto olarak görmek daha doğrudur.
Terim, biyokimyada en yaygın olanıdır; burada şeker, nişasta ve selüloz içeren bir grup olan ‘sakkarid’ eşanlamlıdır. Sakkaritler dört kimyasal gruba ayrılır: monosakkaritler, disakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler. Monosakkaritler ve disakkaritler, en küçük (düşük molekül ağırlıklı) karbonhidratlar, genellikle şekerler olarak adlandırılır.  Sakkarit kelimesi, “şeker” anlamına gelen Yunanca σάκχαρον (sákkharon) kelimesinden gelmektedir.  Karbonhidratların bilimsel isimlendirilmesi karmaşık olsa da, monosakkaritlerin ve disakkaritlerin isimleri, genellikle monosakkaritler fruktoz (meyve şekeri) ve glukoz (nişasta şekeri) ve disakkaritler sükroz (şeker kamışı veya pancar şekeri) ve laktoz (süt şekeri).
Karbonhidratlar, canlı organizmalarda çok sayıda rol oynarlar. Polisakkaritler, enerjinin depolanması (örneğin nişasta ve glikojen) ve yapısal bileşenler (örneğin, bitkilerde selüloz ve eklembacaklılarda kitin) için hizmet eder. 5-karbon monosakkarit riboz, koenzimlerin (örn. ATP, FAD ve NAD) ve RNA olarak bilinen genetik molekülün omurgasının önemli bir bileşenidir. İlgili deoksiriboz, DNA’nın bir bileşenidir. Saccharides ve türevleri, bağışıklık sisteminde kilit rol oynayan, gübrelemeyi, patogenezi, kan pıhtılaşmasını ve gelişmeyi önleyen birçok başka önemli biyomolekül içerir.
Nişasta ve şekerler, insan beslenmesindeki en önemli karbonhidratlardır. Çok çeşitli doğal ve işlenmiş gıdalarda bulunurlar. Nişasta bir polisakkarittir. Tahıllar (buğday, mısır, pirinç), patates ve ekmek, pizza veya makarna gibi tahıl unu esaslı işlenmiş gıdalarda bol miktarda bulunur. Şekerler insan beslenmesinde esas olarak sofra şekeri (şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilen sakaroz), laktoz (sütte bol miktarda), glikoz ve fruktoz gibi görünürler; her ikisi de doğal olarak balda, birçok meyvede ve bazı sebzelerde ortaya çıkar. Sofra şekeri, süt veya bal genellikle reçel, bisküvi ve kek gibi birçok hazır gıda ve içeceklere eklenir.
Tüm bitkilerin hücre duvarlarında bulunan bir polisakkarit olan selüloz, çözünmeyen diyet lifinin ana bileşenlerinden biridir. Sindirilememesine rağmen, çözünmeyen diyet lifi, dışkıyı hafifleterek sağlıklı bir sindirim sistemini sürdürmeye yardımcı olur. Diyet lifi içinde bulunan diğer polisakkaritler arasında, kalın bağırsağın mikrobiyotasında bazı bakterileri besleyen ve bu bakteriler tarafından kısa zincirli yağ asitleri elde etmek üzere metabolize olan dirençli nişasta ve inülin bulunur.
Karbonhidrat Terminolojisi
Bilimsel literatürde “karbonhidrat” teriminin “şeker” (geniş anlamda), “sakarit”, “ose”,  “glukit”,  “karbon hidratı” veya “polihidroksi” gibi birçok eşanlamlısı vardır. aldehit veya ketonlu bileşikler “. Bu terimlerden bazıları, özel olarak “karbonhidrat” ve “şeker”, başka anlamlarla da kullanılmaktadır.
Gıda bilimlerinde ve pek çok gayri resmi bağlamda, “karbonhidrat” terimi genellikle karmaşık karbonhidrat nişastası (tahıl, ekmek ve makarna gibi) veya şeker gibi basit karbonhidratlar (şeker, reçeller, ve tatlılar).
Genellikle, USDA Ulusal Besin Veri Tabanı gibi besinsel bilgi listelerinde, su, protein, yağ, kül ve etanol dışındaki her şey için “karbonhidrat” (veya “farkına göre karbonhidrat”) terimi kullanılır.  Bu, normal olarak karbonhidrat olarak kabul edilmeyen asetik veya laktik asit gibi kimyasal bileşikleri içerir. Aynı zamanda, bir karbonhidrat olan, ancak besin enerjisi (kilokalori) yolunda çok fazla katkıda bulunmayan diyet lifini de içerir;
Tam anlamıyla, birçoğu gıdada kullanılan tatlı, çözünebilir karbonhidratlar için “şeker” uygulanır.
Daha yeni Daha eski