Optisyen Nedir, Ne Demek, Tanımı, Görevleri Hakkında Bilgi

Optisyen, bir kişinin görüş kalitesini düzeltmek için düzeltici lensler tasarlayan, takan ve dağıtan teknik bir uygulayıcıdır. optisyenler, bir kişinin gözünde gerekli düzeltmeyi sağlayacak çeşitli oftalmik cihazların özelliklerini belirler. Bazı tescilli veya lisanslı optisyenler ayrıca kozmetik, travmatik veya anatomik kusurları düzeltmek için özel cihazlar tasarlar ve uyarlar. Bu cihazlara kabuk veya yapay gözler denir. Diğer tescilli veya lisanslı optisyenler kendi spesifikasyonlarına göre lens üretir ve gözlük çerçeveleri ve diğer cihazlar tasarlar ve üretir. 
Düzeltici oftalmik aletler, kısmen görenlere kontakt lensler, gözlük lensleri, az görme yardımcıları veya oftalmik protezler olabilir. Cihazlar göze kontakt lens olarak monte edilir veya göz önünde gözlük veya monocle olarak bir çerçeveye veya tutucuya monte edilir.
optisyenler müşterek uygulama, hastaneler, laboratuarlar, göz bakım merkezleri veya perakende satış mağazaları gibi çeşitli ortamlarda çalışabilir. Bununla birlikte, tescilli optisyenler uygulama ve eğitim standartlarını karşılamalı, sürekli eğitime bağlı kalmalı, mesleki sorumluluk sigortası yaptırmalı ve bu standartlara kendi düzenleyici kurumları tarafından tutulmalıdır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde tam onaylı bir optisyen, Optik Bilimi alanında eğitim görmüş bir kolejdir ve Ophthalmic optisyen® (O.O.) olarak bilinir ve İleri Düzey Optisyenliği Derneği (SAO) tarafından sertifikalandırılır.  Ulusal olarak tescilli bu ünvanı elde etmek için bir optisyenin üniversite eğitimi, Amerikan Optisyenlik Kurulu ve Ulusal Kontakt Lens Muayenecileri ileri düzey sertifikaları bir arada alması veya gerektiğinde hem gözlük dağıtımında hem de kontakt lens takma işlemlerinde devlet lisanslarını korumalıdır. Birleşik Krallık’ta, oftalmik bir optisyen bir optometrist olarak da bilinir ve 1989 tarihli optisyens Yasası uyarınca Genel Optik Konseyi tarafından düzenlenir.
Pek çok sağlık hizmeti sağlayıcısı gibi, optisyenler de belli ülkelerde düzenlenmiş profesyonellerdir. Mesleği, Kanada ve ABD’deki bazı eyaletlerde olduğu gibi, optisyene özgü ajanslar veya Yeni Zelanda Optometrist ve Dağıtım optisyens Kurulu veya Birleşik Krallık Genel Optik Konseyi gibi optometri ile ortaklaşa düzenlenir. optisyenler bir optometrist veya oftalmolog ile bağımsız veya bağımlı olarak çalışabilir, ancak bazı optisyenler bir optik laboratuvarda bir laboratuvar teknik optisyeni olarak çalışabilir. Optisyenler bir kırılma hatasının düzeltilmesi için bir reçeteyi bir oftalmik lense veya okuma yardımcıları veya teleskopik lensler gibi başka bir cihaza dönüştürürler.
 
Türkiye’de optisyenlik
Türkiye’de “optisyen” sıfatını alabilmek için önlisans bölümü olan optisyenlik bölümlerini bitirmeleri gerekmektedir. Optisyenler görev yaptıkları optisyenlik müessesesinde mesul müdür sıfatı ile çalışırlar. Her optisyenlik müessesesinden bir adet optisyen sorumludur. İl Sağlık Müdürlüklerinden alınan ruhsatlar optisyenlerin yetki ve sorumluluğundadır. Türkiye’de gözlükçülük mesleğini yapabilmek için optisyenlik müesseselerinin optisyen unvanına haiz birer önlisans mezunu optisyen çalıştırması gerekmektedir.
Daha yeni Daha eski