Ortodonti Nedir, Ne Demek, Ortodonti Ne Yapar, Hakkında Bilgi

Ortodonti olarak da bilinen ortodonti ve dentofasiyal ortopedi, çarpık, düzensiz dişlerin ve çenelerin teşhisi, önlenmesi ve düzeltilmesi ile ilgilenen bir dişhekimliği uzmanlığıdır. Alan, Edward Angle ve Norman William Kingsley gibi öncü ortodontistler tarafından kuruldu.
Tarihçesi
Ortodonti tarihi, 2000 yıldan fazla bir süredir diş hekimliği tarihi ile yakından ilişkilidir.  Diş hekimliğinin kökenleri tıbbın bir parçası olarak vardı. Amerikan Ortodontistler Birliği’ne göre, arkeologlar mumyalanmış eskileri bireysel dişlerin etrafına sarılmış metal bantlarla keşfettiler.  Maloklüzyon bir hastalık değildir, ancak dişlerin anormal hizalanması ve üst ve alt dişlerin birbirine uyma şekilleridir. Maloklüzyon prevalansı değişkenlik gösterir  , ancak ortodontik tedavi endeksleri kullanılarak   maloklusyonları ciddiyet açısından sınıflandırır. ortodontik tedaviden
Ortodontik tedavi yalnızca dental yer değiştirmeye odaklanabilir veya yüz büyümesinin kontrolü ve modifikasyonu ile ilgilenebilir. İkinci durumda, “dentofasiyal ortopedi” olarak daha iyi tanımlanmaktadır. Kranyofasiyal anomalinin bir parçası olabilen ciddi maloklüzyonlarda, tedavi genellikle başlık veya ters çekme yüz maskesi ve / veya çene cerrahisi veya ortognatik cerrahi ile ortodonti kombinasyonunu gerektirir. 
Bu genellikle örgün üç yıllık uzmanlık eğitimine ek olarak ek eğitim gerektirir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde, ortodontistler, kraniyofasiyal anomalilerin ortodontik yönetimi konusunda ek eğitim almak için en az bir yıl daha “Kranyofasiyal Ortodonti” olarak adlandırılan bir burs şeklinde eğitim alırlar. 
Ortodonti Yöntemleri
Tipik olarak maloklüzyon tedavisi ortodontist tarafından her 4 ila 8 haftada bir hafifçe değiştirilirken, tamamlanması 1 ila 2 yıl alabilir.  Bireysel hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak maloklüzyonun ayarlanması için birçok yöntem vardır. Büyüyen hastalarda, iskelet tutarsızlıklarını tedavi etmek, fonksiyonel aletleri, ortodontik başlık veya ters çekmeli yüz maskesini kullanarak büyümeyi teşvik etmek veya sınırlamak için daha fazla seçenek vardır. Ortodontik çalışmaların çoğu, iskelet büyümesi tamamlanmadan önce, erken kalıcı dişçilik aşamasında başlar. İskelet büyümesi tamamlanmışsa, ortognatik cerrahi bir seçenek olabilir. Ortodontik tedaviye yardımcı olmak için bazı durumlarda dişlerin çıkarılması gerekebilir. Çocukların ergenliğe ulaşmasını beklemek yerine, çocuklarda jetler ve belirgin üst dişler için tedavi sürecinin başlatılmasının yanal ve merkezi kesici dişlere verilen zararı azalttığı gösterilmiştir. Ancak, tedavi sonucu farklı değildir.
Sabit aletler
Şu anda, Ortodontik Cihaz Tedavisinin çoğunluğu sabit aletler kullanılarak verilmektedir ve çıkarılabilir aletlerin kullanımı büyük ölçüde azaltılmıştır. Sabit aletler için tedavi sonucu, sabit tip tedavi altındaki dişleri daha iyi kontrol edebilen biyomekanik ürettiği için çıkarılabilir aletlerden önemli ölçüde daha yüksektir: dişleri boyutlar halinde hareket ettirmek, bu nedenle sonraki son diş konumları daha idealdir.
Daha yeni Daha eski