Staj Nedir, Ne Demek, Nasıl Yapılır, Staj Türleri Hakkında Bilgi

Staj, bir kuruluş tarafından sınırlı bir süre için sunulan bir iş deneyimi süresidir.  Tıp mezunları, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve devlet kurumları içindeki çok çeşitli yerleşimler için kullanılmaktadır. Bunlar genellikle belirli bir alanda ilgili beceri ve tecrübe kazanmak isteyen öğrenciler ve mezunlar tarafından yapılır. İşverenler bu yerleşimlerden faydalanmaktadırlar çünkü çoğu zaman en iyi stajyerlerinden çalışanlarını işe alırlar, bu da bilinen yetenekleri vardır, bu nedenle uzun vadede zaman ve para tasarrufu sağlarlar. Stajlar, genellikle sanayi grupları adına stajyer istihdam eden üçüncü taraf kuruluşlar tarafından düzenlenir. Kurallar, ülkeden ülkeye ne zaman stajyer çalışan olarak bakılması gerektiği konusunda değişir. Sistem, ahlaksız işverenler tarafından sömürüye açık olabilir.
Profesyonel kariyer için staj bir şekilde benzer, ancak meslekler, ticaret ve mesleki işler için çıraklık kadar katı değildir.  Standardizasyon ve gözetim eksikliği, “staj” terimini geniş yorumlara açık bırakmaktadır. Stajyerler lise öğrencileri, kolej ve üniversite öğrencileri veya lisans üstü yetişkinler olabilir. Bu pozisyonlar ücretli veya ücretsiz olabilir ve geçicidir.
Genellikle, stajyer stajyer ile organizasyon arasındaki deneyim için hizmet alışverişinden oluşur. Stajlar, stajyerin gerçek hayat tecrübesinden sonra bu alanda hala bir ilgisinin olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Ek olarak, staj tavsiye mektuplarına yardımcı olabilecek veya gelecekteki istihdam fırsatlarına yol açabilecek profesyonel bir ağ oluşturmak için kullanılabilir. Bir stajyerin tam zamanlı istihdama getirilmesinin yararı, şirkete zaten aşina olmaları, konumlarını ve genellikle çok az veya hiç eğitime ihtiyaç duymamalarıdır. Stajlar, mevcut üniversite öğrencilerine seçtikleri bir alana, belirli bir gelecekteki kariyer hakkında bilgi sahibi olmalarını ve mezun olduktan sonra tam zamanlı çalışma için hazırlık yapmalarını sağlar.
Staj Türleri
Stajlar çok çeşitli sektörlerde ve ortamlarda mevcuttur. Bir staj ödenebilir, ödenmemiş veya kısmen ödenebilir (bir maaş şeklinde).   Stajlar yarı zamanlı veya tam zamanlı olabilir ve genellikle öğrencilerin programları ile esnektir. Tipik bir staj bir ila dört ay arasında sürer, , ancak katılan kuruma bağlı olarak daha kısa veya daha uzun olabilir. İş gölgeleme eylemi aynı zamanda interneti de oluşturabilir.
Ücretli staj, tıp, mimarlık, bilim, mühendislik, hukuk, işletme (özellikle muhasebe ve finans), teknoloji ve reklamcılık gibi mesleki alanlarda yaygındır.  İş deneyimi stajı genellikle okulun ikinci veya üçüncü yılında gerçekleşir. Bu tür staj, stajyerin bilgilerini hem okul çalışmalarında hem de şirkette genişletmektir. Stajyerin okuldan şirkete fikir ve bilgi getirmesi bekleniyor.
 
İş araştırması, sanal araştırma (mezuniyet) veya tez: Bu, çoğunlukla okulun son yılında olan öğrenciler tarafından yapılır. Bu tür bir stajla, öğrenci belirli bir şirket için araştırma yapar.  Şirket geliştirmek istediklerini hissedebilecekleri bir şeye sahip olabilir veya öğrenci şirketin kendi içinde bir konu seçebilir. Araştırma çalışmasının sonuçları bir rapora eklenecek ve sıklıkla sunulması gerekecektir.
Ödenmemiş stajlar genellikle kar amacı gütmeyen yardım kuruluşları aracılığıyla yapılır ve çoğunlukla ücretsiz ya da gönüllü pozisyonlara sahip olan tankları düşünürler.
Kısmen ücretli stajlar, öğrencilere maaş şeklinde ödenen zamandır. Stipends, genellikle düzenli olarak ödenen sabit bir miktar paradır. Genellikle, maaşla ödenen stajyerler, kurumla ilişkilendirilmiş belirli bir programa göre ödenir.
Popülerlikle büyüyen bir diğer staj türü de, stajyerin uzaktan çalıştığı ve iş yerinde fiziksel olarak bulunmadığı sanal stajdır. Geleneksel olarak bir ofiste fiziksel olarak bulunma şartı olmadan iş deneyimi kazanma kapasitesi sağlar. Staj telefon, e-posta ve web iletişimi gibi sanal yollarla gerçekleştirilir. Sanal stajyerler genellikle kendi hızlarında çalışma imkânına sahiptir.
 
Ücretli staj
Stajyerliği arayan şirketler çoğu zaman ücretli olmayan stajyerleri bir ücret karşılığında bulur ve yerleştirir.  Bu şirketler, öğrencilere, staj bulunmadığı takdirde, ücreti iade etme vaadiyle, araştırma konusunda yardımcı olmakla yükümlüdürler. Programlar değişkenlik gösteriyor ve saygın firmalara staj yerleştirme olanağı sunmayı hedefliyor. Bazı şirketler ayrıca yeni bir şehirde kontrollü konutlar, mentorluk, destek, ağ kurma, haftasonu etkinlikleri veya akademik kredi sağlayabilir.
Bazı şirketler özellikle düşük gelirli adaylar için burs ve hibeler fonlamaktadır.  Staj eleştirmenleri, belirli üniversite stajlarının yalnızca ücretsiz stajlar yoluyla alınmasını zorunlu kılma uygulamasını eleştiriyorlar.  Okulun maliyetine bağlı olarak, bu genellikle etik olmayan bir uygulama olarak görülür, çünkü öğrencilerin telafi edilmemiş bir iş için ücretli ve sıklıkla sınırlı öğrenim kredisi alışverişinde bulunmalarını gerektirir.  Akademik krediler için ödeme yapmak, öğrencilerin staj sürelerini tamamlamalarını sağlamanın bir yoludur, çünkü akademik kurumları tarafından hesap verilebilir. Örneğin, bir öğrenciye, ancak üniversiteleri sponsor kuruluştaki stajyer amirinden olumlu bir değerlendirme aldıktan sonra akademik kredi verilebilir.
Daha yeni Daha eski