Katapleksi Nedir, Ne Demek, Belirtiler ve Semptomlar Hakkında Bilgi

Katapleksi, hastanın bilincini kaybetmeksizin, birdenbire düşmesine yol açan, ani, çoğunlukla genel bir kas parezisidir. Genellikle emosyon ve çoğu zaman kahkaha, ani ve geçici bir kas güçsüzlüğü dönemidür.  Katapleksi, narkolepsisi olan kişilerin yaklaşık% 70’ini etkiler  ve uyarılma ve uyanıklığı düzenleyen nöropeptid hipokretini (ayrıca oreksin adı verilen) üreten nöronların otoimmün yıkımından kaynaklanır. Narkolepsisi olmayan katapleksi nadirdir ve nedeni bilinmemektedir.
Katapleksi terimi, Yunan κατά (“aşağı” anlamına gelen kata) ve πλῆξις’dan (“inme” anlamına gelen plēxis) gelmektedir.
 
Belirtiler ve semptomlar
Katapleksi, postural çöküşle birlikte kas kas felçini tamamlamak için yüz kaslarının zar zor gevşetilmesinden başlayıp kas gevşemesine kadar değişen kas zayıflığı olarak kendini gösterir.  Ataklar kısadır, çoğu birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer ve genellikle çenenin düşmesi, boyun zayıflığı ve / veya diz bükülmesini içerir. Tam bir çöküşte bile, insanlar genellikle yaralanmayı önleyebilirler çünkü yaklaşmakta olan katastektik saldırı hissini fark etmeyi öğrenirler ve düşme genellikle yavaş ve ilericidir.  Konuşma bozulabilir ve görme engellenmiş olabilir (çift görme, odaklanamama), ancak işitme ve farkındalık normal kalır.
 
Katapleksi atakları kendi kendini sınırlar ve tıbbi müdahaleye gerek kalmadan çözülür. Eğer kişi rahatça uzanıyorsa, uykululuk, hipnagogik halüsinasyonlar veya uykulu REM dönemine geçebilir. Katapleksi yorgunlukla kötüleşmekle birlikte, narkoleptik uyku ataklarından farklıdır ve genellikle, ancak her zaman değil, kahkaha, öfke, sürpriz, huşu ve utanma gibi güçlü duygusal tepkilerle veya özellikle kişi ise ani bir fiziksel çaba ile tetiklenir. bekçi yakaladı.  Bunun iyi bilinen bir örneği, 1968 Olimpiyat uzun atlama madalyacısı Bob Beamon’un önceki dünya rekorunu 0,5 metreden fazla (neredeyse 2 feet) kırdığını anlama konusundaki tepkisi idi. Kataplektik ataklar zaman zaman tanımlanabilir bir duygusal tetikleyici olmadan kendiliğinden ortaya çıkabilir.
 
Mekanizma
Katapleksi, beyindeki hipokretin nörotransmitterinin tükenmesine yol açan spesifik lezyonlar nedeniyle ikincil olarak kabul edilir. Sekonder katapleksi, öncelikle lateral ve posterior hipotalamusta yer alan spesifik lezyonlarla ilişkilidir. Beyin sapı lezyonlarına bağlı katapleksi, özellikle izolasyonda görüldüğü zaman nadirdir. Lezyonlar beyin veya beyin sapı tümörlerini ve arteriyovenöz malformasyonları içerir. Tümörlerin bazıları astrositom, glioblastoma, glioma ve subependinoma içerir. Bu lezyonlar beyin görüntüleme ile görselleştirilebilir, ancak erken evrelerinde gözden kaçırılabilir. Katapleksi görülebilecek diğer durumlar iskemik olaylar, multipl skleroz, kafa travması, paraneoplastik sendromlar ve ensefalit gibi enfeksiyonları içerir. filozof.net Katapleksi, özellikle zor tümör rezeksiyonlarında, ameliyatın neden olduğu hipotalamus lezyonları nedeniyle geçici veya kalıcı olarak da ortaya çıkabilir. Bu lezyonlar veya genelleşmiş süreçler, hypocretin nöronlarını ve bunların yollarını bozar. Lezyonun arkasındaki nörolojik süreç, kas tonusunun düşmesinin normal inhibisyonunu kontrol eden yolları etkileyerek, sonuçta kas atonisine neden olur.
Daha yeni Daha eski