Rafine Nedir, Rafine Etmek Ne Demek, Anlamı Hakkında Bilgi

Rafine etme (ilişkili olan matematiksel terim olarak da adlandırılır) bir maddenin veya formunun saflaştırılması işlemidir. Bu terim genellikle hemen hemen kullanılabilir bir formda olan ancak saf haliyle daha faydalı olan doğal bir kaynaktan kullanılır. Örneğin, çoğu doğal petrol türü doğrudan topraktan yanacak, ancak zayıf yanacak ve hızlı bir şekilde tortu ve yan ürünlerle bir motoru tıkayacaktır. Terim geniştir ve cevherin metale indirgenmesi gibi daha sert dönüşümler içerebilir (bunun için Refining (metalurji)).

Sıvıların rafine edilmesi genellikle damıtma veya fraksiyonlama ile gerçekleştirilir; bu işlem örneğin petrolün farklı fraksiyonlarının izole edilmesi için kullanışlıdır. Bu şekilde gazlar da sıvılayana kadar soğutularak ve / veya sıkıştırılarak arıtılabilir. Gazlar ve sıvılar, ilgilenilen maddeyi veya istenmeyen kirleri çözen seçici bir çözücü ile özütleme yoluyla da rafine edilebilir.

Pek çok katı, saf olmayan malzemenin bir çözeltisinde kristaller yetiştirilerek rafine edilebilir; Kristalin normal yapısı istenen malzemeyi lehimleme ve diğer parçacıkları dışlama eğilimindedir.

Kimyasal reaksiyonlar genellikle belirli tiplerin safsızlıklarını gidermek için kullanılır.
Elektronikte silikon ve diğer yarı iletkenlerin kullanılması, safsızlıkların hassas kontrolüne bağlıdır. William Gardner Pfann tarafından geliştirilen zon erime işlemi saf germanyum üretmek için kullanıldı ve daha sonra yüzdürme bölgesi silikonu, Henry Labuer Bell Bell Laboratuvarı Pfann’in metodunu silikona uyarladığında ortaya çıktı.

Genellikle rafine edilmiş malzeme türleri:
metaller – bakınız Rafineri (metalurji)
petrol
silikon
şeker
un
sofra tuzu
sebze yağı
hava
bardak

Daha yeni Daha eski