Muktedir Ne Demek, Esmaül Hüsna el-Muktedir İsmi, Anlamı

Muktedir. Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) bîri.

Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak” mânalarındaki kadr (kudret) kökünün iftiâl kalıbından türemiş bir sı­fat olup “gücü yettiği fiilen sabit olan” demektir. Muktedir ismi Allah’a izafe edildiği dört âyette “bir işi gerçekleştirmeye fiilen güç yetiren” anlamını ifade etmektedir. Muktedir, Ebû Hüreyre’den nakle­dilen doksan dokuz esmâ-i hüsnânın Tirmizî rivayetinde yer almıştır.

Naslarda Allah’a nisbet edilen kadir, kadîr ve muktedir isimlerinden birincisi ve üçüncüsü esmâ-i hüsnâ listesinde mev­cuttur. Bu üç ismin kadirden başlamak üzere gittikçe zenginleşen bir anlam içer­diği kabul edilir. Zira aynı kökten gelen kelimelerin harfleri arttıkça mânaları da güçlenir. Buna göre muk­tedir, zât-ı ilâhiyyeye kudret izafe eden kavramlar içinde muhtevası en zengin olan isimdir. Kudret kökünden türeyen ka­dir ve kadirde kudretin kullanılacağı hu­suslarda bir tür sınırlama söz konusu iken muktedirde böyle bir durum yoktur Ayrıca kadir ve kadîr güç ye­tirme sıfatını Allah’a izafe ederken muk­tedir, gerçekleştirilenden hareketle aynı sıfatı fiilî mânada zât-ı ilâhiyyeye nisbet etmektedir. Ebû Bekir İbnü’i-Arabî ise muktedi­rin diğer iki isimden daha zengin bir içe­riğe sahip olduğu yolundaki kanaatin de­lilden yoksun bulunduğunu belirtmekte ve “iftiâl” kalıbından gelen bu kelimenin ih­tisas ifade ettiğini, yani kudretin sadece Allah’a özgü bir sıfat mahiyeti taşıdığı hu­susunu kanıtladığını söyler. İnsan da belli bir kudrete sahiptir, ancak onun kudreti kendinden olmayıp Allah tarafından veril­miştir. Abdülkerîm el-Kuşeyrî, Allah’ın her şeye güç yetirdiğini, fakat icraata geçmeyip bağışladığını, her şeyi bildiğini, ancak acele ve kızgınlıkla muamele etmediğini belirtir.

Muktedir Allah’ın zâtî-sübûtî isim ve sı­fatları içinde yer alır. Halîmî, onun eylem gerçekleştirmeye yönelik muhtevasına dik­kat çekerek fiilî sıfatlar içinde de yer ala­bileceğini söyler. Muktedir kadir ve kavîden başka cebbar, azîz ve kahhâr isimleriyle anlam yakınlığı içinde bulunur.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski