Zeki Hakkı Pamir Kimdir, Kısaca Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Zeki Hakkı PAMİR, iç hastalıkları profesörü (İstanbul 1897-Ankara 1955).

Zeki Hakkı Pamir, Türk tıp camiasının önemli isimlerinden biridir. 1897 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1955 yılında Ankara'da vefat etmiştir. Tıp eğitimini İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır, mezuniyetini 1918 yılında gerçekleştirmiştir. Milli Mücadele döneminde, savaş cephesinde ve askeri hastanelerde hizmet vermiştir. Savaş sonrasında uzmanlık eğitimi almak için Almanya'ya gönderilmiş ve iç hastalıkları alanında uzmanlaşmıştır. Almanya'dan dönüşünde çeşitli askeri hastanelerde iç hastalıkları uzmanı olarak görev yapmıştır, bu dönem 1926 ile 1937 arasındadır.


Pamir, Türkiye'de tıp alanında çeşitli görevler üstlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı başhekimliği yapmıştır ve 1938 ile 1941 yılları arasında bu görevde bulunmuştur. Daha sonra Gülhane Tıp Akademisi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesörlük yapmıştır ve bu dönem 1941 ile 1947 yılları arasındadır.

Tıp alanında önemli katkılar sağlamış olan Pamir'in, Klinik Teşhis ve Semptomatoloji adlı eseri de bulunmaktadır. Bu eser, tıp dünyasında önemli bir referans kaynağı olarak kabul edilir ve Pamir'in uzmanlık alanındaki derin bilgisini yansıtır.

Daha yeni Daha eski