David Alfaro Siqueiros Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SIQUEIROS, David (1896-1974) Meksikalı ressam. Toplumsal gerçekçi yapıtlarıyla ülkesinde sol sanatın en özgün temsilcilerinden biri olmuştur.

David Alfaro Siqueiros 29 Aralık 1896’da Chihuahua’da doğdu, 6 Ocak 1974’te Mexico City’de öldü. Sanat eğitimini Academia de San Carlos’ta ve Santa Anita’daki Escuela al Aire Libre’de yaptı. 1913’te öğrenci direnişlerinde yer aldı ve okuldan ayrıldı. Devlet başkanı V. Huerta’ya karşı çıkan muhalefet güçlerinden V. Carranza’nın devrim ordusuna katıldı. Gösterdiği başarıdan ötürü yüzbaşı rütbesi aldı. 1914-1915 yıllarında Dr. Ati ile birlikte La Vanguar-dia adlı devrimci gazetede çalıştı. 1919’da sanat çalışmalarını sürdürebilmesi için Carranza tarafından diplomatik görevle Paris’e yollandı. Burada Rivera ile tanıştı. İki sanatçı Meksika sanatına ulusal bir nitelik kazandırma yolunda birlikte araştırmalar yaptılar. Siqueiros 1922’de Meksika’ya döndükten sonra Komünist Parti’ye üye oldu. Aynı yıllarda Teknisyenler, Ressamlar ve Heykelciler Sendikası’m oluşturdu.

Duvar resmi hareketini başlatan sanatçıların devrimci ideolojisi çerçevesinde bir bildirge hazırladı. Yeni devlet başkanı Obregön’nun eğitim bakanı Vasconce-los tarafından Orozco ve Rivera ile birlikte kamu yapılarına duvar resimleri yapmakla görevlendirildi. 1924’te Obregon’nun yönetimden ayrılmasından sonra Guadalajara’da sendika çalışmaları yaptı. 1930’da siyasal çalışmalarından ötürü hüküm giydi ve 1931’de bir yıl Taxco’daki evinde gözaltında tutuldu. Bu sırada bir film çekimi için Meksika’da bulunan Sergey Ayzenştayn ile dostluk kurdu, onun çalışmalarının ve düşüncelerinin etkisiyle duvar resminde yeni teknikler geliştirdi. 1937’de Amerika’ya giderek Los Ange-les’te dersler verdi ve duvar resimleri yaptı. Ertesi yıl Uruguay ve Arjantin’i kapsayan bir geziye çıktı, buralarda da resimler yaptı, konferanslar verdi. 1935-1936 yıllarında New York’ta bir deneysel işlik kurdu. J. Pollock’un da katıldığı bu işlikte öğrencilerine birtakım yeni teknikler öğretti. 1937’de Ispanya’ya gitti ve cumhuriyetçi orduya katıldı. 1940-1941 yıllarını Şili’de duvar resimleri yaparak geçirdi. Bundan sonraki çalışmalarının çoğunu Mexico City’de sürdürdü. En görkemli yapıtını 1965-1969 arasında Mexico City’deki Lama Parkı’nda bir otel duvarı üstünde gerçekleştirdi. Latin Amerika’da insanlığın Yürüyüşü adlı bu resim 4552 m2 lik bir alanı kapsamaktadır.

Siqueiros’un duvar resimleri kesin tanımlanmış biçimleri, çarpıcı renkleri ve figür yığınları ile belirginlik kazanmıştır. Boyutları giderek büyüyen yapıtlarının gerçekleştirilmesinde çoğu kez yardımcılar kullanmıştır. Gerçekçilik’i (realizm) fantezi ve düşsel öğelerle birleştirdiği bir üslupla yansıtmış, dönemin siyasal olaylarını ve Meksika köylüsünün acılarını dile getirmiştir.

Siqueiros’u döneminin öbür ressamlarından ayıran yanı hiçbir dönemde yılmaması ve büyük bir dirençle mücadele etmesidir. Siyasal ve teknik kuramlarını “No hay mas ruta que la nuestra” (“Bizimkinden Başka Yol Yok”) ve “Como se pinta un mural” (“Duvar Resmi Nasıl Yapılır”) gibi yazılarında dile getirmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Öğeler, Ulusal Hazırlık Okulu, Mexico City; Burjuvazinin Portresi, 1939, Elektrik İşçileri Sendikası, Mexico City; Büyük Yüzbaşı, 1945; Barışın Koruyucusu, 1950, Modern Müze, Stockholm; Latin Amerika’da insanlığın Yürüyüşü, 1965-1969, Lama Parkı/ Mexico City.

• KAYNAKLAR: A.Rodriguez, Siqueiros, 1974.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski