Küriyum Nedir, Küriyum Elementinin Simgesi ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Küriyum,  simgesi Cm ve atom numarası 96 olan transüoran radyoaktif bir kimyasal öğedir. Aktinit serisinin bu elemanı, Marie ve Pierre Curie’den sonra- her ikisi de radyoaktivite araştırmaları için bilinirler. Küriyum, kasıtlı olarak üretildi ve Temmuz 1944’te Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Glenn T. Seaborg grubu tarafından tespit edildi. Keşfi gizli tutuldu ve Kasım 1945’te halka açıklandı. Çoğu uyuşturucu uranyum veya plütonyumun nükleer reaktörlerde nötronlarla boğulmasıyla üretildi – bir ton harcanmış nükleer yakıt yaklaşık 20 gram kriyum içeriyor.

Küriyum, bir aktinit için nispeten yüksek bir erime noktası ve kaynama noktası olan sert, yoğun, gümüşi bir metaldir. Ortam koşullarında paramanyetik olduğu halde, soğutma üzerine antiferromanyetik hale gelir ve birçok koryum bileşiği için diğer manyetik geçişler de gözlemlenir. Bileşiklerde, kuryum genellikle valans +3 ve bazen +4 gösterir ve +3 değerlik çözeltilerde baskındır. Küriyum kolayca oksitlenir ve oksitleri bu elementin egemen bir şeklidir. Çeşitli organik bileşiklerle güçlü floresan kompleksleri oluşturur ancak bakteri ve arkeaya karıştığının kanıtı yoktur. İnsan vücuduna verildiğinde, küf, kanseri teşvik eden kemiklerde, ciğerlerde ve karaciğere birikir.

Bilinen tüm koryum izotopları radyoaktiftir ve sürekli bir nükleer zincir reaksiyonu için küçük bir kritik kütleye sahiptir. Çoğunlukla α-parçacıkları yayarlar ve bu süreçte salınan ısı radyoizotop termoelektrik jeneratörlerde bir ısı kaynağı görebilir ancak bu uygulama, kıtlık izotoplarının kıtlığı, yüksek maliyeti ve radyoaktivitesi tarafından engellenir. Küriyum, daha ağır aktinitler ve suni kalp pillerinde güç kaynakları için 238Pu radyonüklid üretiminde kullanılır. Sojourner, Spirit, Opportunity ve Merak Mars rota oyuncuları ve 67P / Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının Philae lander’ı dahil olmak üzere çeşitli uzay sondalarına yerleştirilen alfa parçacıklı X-ışını spektrometrelerinde α-kaynağı olarak kompozisyon ve yapıyı analiz ettiler.

Daha yeni Daha eski