Muhtar Nedir, Ne Demek, Tanımı ve Görevleri Hakkında Bilgi

Muhtar, köy veya mahalle tüzel kişiliğinde, yönetiminin başında bulunan kişidir. Kökeni Arapçadır ve \”seçilmiş kişi\” anlamına gelir.

Muhtar, Türkiye\’nin köylerinde ve mahallelerinde seçilen köy başkanıdır. Şehirlerde de, her mahallede de muhtar var, ancak biraz farklı bir statüye sahipler. Muhtar ve köy konseyleri (Azalar veya İhtiyar heyeti) yerel seçimler sırasında beş yıl için seçilirler. Bununla birlikte, siyasi partilerin bu görevler için aday olmalarına izin verilmiyor.

Kırsal muhtarlar

Her köyde muhtar, köyün en yüksek seçilmiş yetkilidir. (Bir köyde bir belediye başkanlığı bulunmamaktadır.) 442 sayılı Kanun\’a göre, muhtarların görevleri iki gruptadır: zorunlu görevler halk sağlığı, ilkokul eğitimi, kamuya yapılan duyuruların güvenliği ve bildirimi vs.\’dir. Zorunlu olmayan görevler köy sakinlerinin taleplerine bağlı.

Kentsel muhtarlar

Her şehirde birkaç mahalle var. Orta ölçekli şehirlerde onlarca mahalle olabilir ve büyük şehirlerde bu sayı 100\’den fazla olabilir. Her biri bir muhtar vardır. Kentsel muhtarların çeyrek sakinlerini kaydetmeleri ve doğum belgelerinin ve kimlik kartlarının resmi kopyalarını vermesi gibi kırsal muhtardan daha az görevi vardır.

Daha yeni Daha eski