Antiserum Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Antiserum, enfeksiyon yapıcı mikroorganizmalara ya da zehirli maddelere karşı etkili özgül antikorları içeren kan serumu.
Antiserum, poliklonal antikorlar içeren insan veya insan dışı kan serumu olup, birçok hastalığa pasif bağışıklık kazandırmak için kullanılır. Örneğin, önceki bir insan sağ kalandan (iyileşen serum) pasif antikor transfüzyonu, Ebola enfeksiyonu için bilinen tek etkili tedavi (ancak çok az başarı oranına sahip) idi.
Antiserumlar viroloji teşhis laboratuvarlarında yaygın olarak kullanılır. Antiserumun insanlarda en yaygın kullanımı, envenomasyonu tedavi etmek için antitoksin veya antivenom gibidir.
 
Nasıl çalışır
Antiserumdaki antikorlar, enfeksiyöz ajanı veya antijeni bağlar.  Bağışıklık sistemi daha sonra antikorlara bağlı yabancı maddeleri tanır ve daha sağlam bir bağışıklık tepkisini tetikler. Antiserum kullanımı, özellikle uyarılmamış durumda bağışıklık sistemini tahliye edebilen ancak uyarılmış bağışıklık sistemini atlatacak kadar sağlam olmayan patojenlere karşı etkilidir. Bu nedenle, ajana karşı antikorların varlığı, immün sistemi patojene karşı bir tesadüfen keşfedilen bir ilk “şanslı kurtulan” ya da patojeni taşıyan, ancak etkilerinden muzdarip olmayan bir “konukçu türüne” bağlıdır.  Daha sonra antiserum stokları, ilk donörden veya patojen ile aşılanmış ve önceden mevcut antiserum stoklarından biri tarafından tedavi edilen bir donör organizmadan üretilebilir. Seyreltilmiş yılan zehiri, yılan ısırığına pasif bir bağışıklık kazandırmak için sıklıkla antiserum olarak kullanılır.
Daha yeni Daha eski