Forseps Nedir, Ne Demek, Ne İşe Yarar, Hakkında Bilgi

Forseps, nesneleri tutmak için kullanılan el tipi, menteşeli bir araçtır. Forseps, parmaklar küçük nesneleri kavramak için çok büyük olduğunda veya eller bir görevi yerine getirirken bir kerede çok sayıda nesnenin tutulması gerektiğinde kullanılır. “Forseps” terimi neredeyse sadece tıp alanında kullanılmaktadır. Tıp dışında, insanlar forsepsleri cımbız, maşa, pense, klips veya kelepçe olarak adlandırır.
Mekanik olarak forseps, tutup baskı uygulamak için kol ilkesini kullanır.
 
İşlevlerine bağlı olarak, temel cerrahi forseps, aşağıdaki gruplara ayrılabilir:
1: Tek kullanımlık olmayan forseps. Vücut sıvılarının, salgıların, temizlik maddelerinin ve sterilizasyon yöntemlerinin çeşitli fiziksel ve kimyasal etkilerine dayanmalıdırlar.
2: Tek kullanımlık forseps. Genellikle kullanımdan sonra atılan düşük kaliteli malzemelerden veya plastikten yapılırlar.
 
Cerrahi forsepsler genellikle yüksek dereceli otoklavlarda tekrarlanan sterilizasyona dayanabilmelerini sağlayan yüksek dereceli karbon çeliğinden yapılır. Bazıları kenarların dayanıklılığını ve huzursuzluğu sağlamak için diğer yüksek kaliteli paslanmaz çelik, krom ve vanadyum alaşımlarından yapılmıştır. Diğer kullanımlar için yapılan forsepslerde düşük kaliteli çelik kullanılmıştır. Tek kullanımlık bir forseps plastikten yapılmıştır. Cerrahi forsepslerin buluşu, Stephen Hales’e atfedilir.
İki temel forseps türü vardır: kilitleme yok (genellikle “başparmak forseps” veya “pick-up” olarak adlandırılır) ve kilitleme, ancak bu iki tür çeşitli kullanımlar için onlarca özel formda gelir. Kilitlenmeyen forsepsler ayrıca iki temel formda gelir: bir ucunda menteşeli, kavrama ucundan uzağa (kollografik olarak böyle forsepsler cımbız olarak adlandırılır) ve makas gibi ortada menteşeli. Kilitleme forsepsleri neredeyse her zaman ortasından menteşelidir, ancak bazı formlar menteşeyi kavrama ucuna çok yakın yerleştirir. Forsepsleri kilitlemek, manipülasyonu kolaylaştırmak veya bir nesneyi bağımsız olarak kenetlemek, kavramak veya tutmak için kavrama yüzeylerini kapalı bir konumda kilitlemek için çeşitli araçlar kullanır.
Daha yeni Daha eski