Etiyoloji Nedir, (Tıp ve Mitolojide Etiyoloji) Ne Demek, Hakkında Bilgi

Etiyoloji nedensellik veya köken araştırmasıdır. Kelime, Yunanca αοτιολογία, aitiología’dan, “bir neden vererek” (αἰτία, aitía, “neden”; ve -λογία, -logía) kelimesinden türetilmiştir.  Daha iyisi, etiyoloji nedenlerin, kökenlerin ya da olayların ya da işlevlerinin ya da nedenlerin arkasındaki nedenlerin araştırılması ya da nedenlerin kendilerine atıfta bulunulmasıdır.  Bu kelime, tıpta (hastalığın sebeplerini inceleyen tıp dalı olduğu yerlerde) ve felsefede, aynı zamanda nedenlere referansla fizik, psikoloji, hükümet, coğrafya, mekansal analiz, teoloji ve biyolojide kullanılır. çeşitli olayların kökenleri.
Geçmişte, pek çok fiziksel fenomenin iyi anlaşılmadığı veya geçmişlerinin kaydedilmediği zaman, etiyolojileri sağlamak için mitlerin çoğu kez ortaya çıktı. Bu nedenle, etiyolojik bir efsane ya da kökeni efsane, çeşitli sosyal ya da doğal olayların kökenlerini açıklamak için ortaya çıkan, zaman içinde söylenen ya da yazılmış bir efsanedir. Örneğin, Virgil’in Aeneidi, Roma İmparatorluğu’nun kökenlerini açıklamak ve yüceltmek için yazılmış ulusal bir mitdir. Teolojide, birçok din, dünyanın kökenlerini veya inananlarla olan ilişkisini açıklayan efsanelere sahiptir.
 
Tıp
Tıpta, bir hastalığın veya durumun etiyolojisi, hastalığa neden olmak için bir araya gelen bir veya daha fazla faktörü belirlemeye yönelik sık yapılan çalışmaları ifade eder. Buna bağlı olarak, hastalık yaygın olduğunda, epidemiyolojik çalışmalar, yer, cinsiyet, kimyasal maddelere maruz kalma ve diğerleri gibi ilişkili faktörlerin popülasyonu hastalık, durum veya hastalık geçirme ihtimalinin daha az veya az olmasını sağlayarak etiyolojisinin belirlenmesine yardımcı olur . Bazen etiyolojiyi belirlemek kesin olmayan bir süreçtir. Geçmişte, yaygın bir denizci hastalığının etiyolojisi, scurvy uzun zamandır bilinmiyordu. Büyük, okyanus gemileri inşa edildiğinde, denizciler uzun süre denize açılmaya başladı ve sıklıkla taze meyve ve sebzelerden yoksun kaldılar. Kesin sebebi bilmeden, Kaptan James Cook, scurvy’nin diyetteki sebze eksikliğinden kaynaklandığından şüpheleniliyor. Şüphelerine dayanarak, ekibini her gün lahana turşusu, lahana hazırlığı, her gün olumlu sonuçlara dayanması için zorladı, bunun nedenini tam olarak bilmese de isyanı önlediğini belirtti. Kesin etiyolojiyi keşfetmek yaklaşık iki yüz yıl sürdü: bir denizcinin diyetinde C vitamini eksikliği.
 
Mitoloji
 Etiyolojik bir efsane ya da kökeni efsane, kült uygulamalarının kökenlerini, doğal olayları, doğru isimleri ve benzerlerini açıklamayı amaçlayan bir efsanedir. Örneğin, Delphi adı ve onunla tanrı ilacı olan Apollon Delphinios, Apollon’un yunus (delphis) şeklindeki Kritanları denizlerin üzerinde rahipleri yapmaya itme şeklini söyleyen Homeric Hymn’de açıklanmaktadır. Delphi aslında delphus (“rahim”) kelimesiyle ilişkili olsa da, birçok etiyolojik mit benzer şekilde halk etimolojisine (örneğin “Amazon” terimi) dayanmaktadır. Aeneid’de (M.Ö. 17’de yayınlandı) Virgil, Augustus Caesar’ın Julian klanının, Iulus dediği oğlu Ascanius aracılığıyla Aeneas kahramanı kökenli olduğunu iddia ediyor. Prometheus’un Hesiod Teorisi’ndeki Mecone’deki kurban hilesi hikayesi, Prometheus’un Zeus’u etten ziyade ilk kurban hayvanının kemiklerini ve yağlarını seçmesi için kandırdığını, bir kurbandan sonra Yunanların yağlara sarılı kemikleri neden yağda bıraktığını anlatıyor. eti kendileri için korurken tanrılar. Ovid’in Pyramus and Thisbe’inde, dutların renginin kökeni, beyaz meyvelerin çifte intiharlarından çıkan kandan kırmızı lekelenmesiyle açıklanmaktadır.
Daha yeni Daha eski