Granülomatozis Nedir, Granüloma Nedir, Ne Demek, Tanımı Hakkında Bilgi

Granülomatozis iltihaplanma sırasında oluşan ve birçok hastalıkta bulunan bir yapıdır. Makrofajlar olarak bilinen immün hücrelerin bir koleksiyonudur.  Granülomlar, bağışıklık sistemi yabancı olarak algıladığı, ancak ortadan kaldıramadığı maddeleri uzaklaştırmaya çalıştığında oluşur. Bu tür maddeler, bakteri ve mantarları içeren bulaşıcı organizmaların yanı sıra keratin ve dikiş parçaları gibi diğer materyalleri içerir.
 
Tanımı
Patolojide, bir Granülomatozis organize bir makrofaj topluluğudur. 
Tıbbi uygulamada, doktorlar zaman zaman “küçük bir nodül” anlamına gelmek için “Granülomatozis” terimini gevşekçe kullanırlar. Küçük bir nodül zararsız bir nevüsten kötü huylu bir tümöre kadar herhangi bir şeyi temsil edebileceğinden, bu terimin kullanımı çok spesifik değildir. Granülomatozis teriminin yanlış kullanımına örnekler, hepsi granülomlara değil, granülasyon dokusuna örnek olan vokal kord granülomu (temas granülomu olarak bilinir), piyojenik Granülomatozis ve entübasyon granülomu olarak bilinen lezyonlardır. “Pulmoner hyalinize edici Granülomatozis”, akciğerde keloid benzeri fibrozis ile karakterize bir lezyondur ve granülomatöz değildir. Benzer şekilde, radyologlar genellikle, röntgende kalsifiye bir nodül veya göğsün BT taramasında kalsifiye bir nodül gördüklerinde Granülomatozis terimini kullanırlar. Granülomlar genellikle kalsiyum içerdiğinden bu varsayımı yaparlar, ancak Granülomatozis oluşturan hücreler radyolog tarafından görülmeyecek kadar küçüktür. “Granülomatozis” teriminin en doğru kullanımı, bir mikroskop altında cerrahi olarak çıkarılmış ve özel renkli (lekeli) dokuları incelemek için bir patolog gerektirir.
 
Histiyositler (özellikle makrofajlar), bir granülomu tanımlayan hücrelerdir. Çok çekirdekli dev hücreler (Langhans dev hücresi) oluşturmak için sıklıkla, ancak değişmez bir şekilde kaynaşırlar.  Granülomlardaki makrofajlara sıklıkla “epitelioid” denir. Bu terim, bu makrofajların epitelyal hücrelere belirsiz benzerliğini ifade eder. Epitelioid makrofajlar, genellikle bir terlik veya ayakkabının tabanına benzeyen uzun çekirdeklere sahip oldukları için normal makrofajlardan farklıdır. Ayrıca sıradan makrofajlardan daha büyük çekirdeklere sahiptirler ve sitoplazmaları eozinle lekelendiğinde tipik olarak daha pembedir. Bu değişikliklerin makrofajın rahatsız edici antijen tarafından “aktivasyonunun” bir sonucu olduğu düşünülmektedir.
Yukarıdaki tanımdaki diğer anahtar terim, sıkı, top benzeri bir forma işaret eden “organize” kelimesidir. Bu oluşumlardaki makrofajlar tipik olarak o kadar sıkı bir şekilde kümelenir ki, tek tek hücrelerin sınırlarının anlaşılması güçtür. Gevşek biçimde dağılmış makrofajlar Granülomatozis olarak kabul edilmez.
Tüm granülomlar, nedenden bağımsız olarak, ilave hücreler ve matris içerebilir. Bunlar, lenfositleri, nötrofilleri, eozinofilleri, çok çekirdekli dev hücreleri, fibroblastları ve kollajeni (fibroz) içerir. Ek hücreler bazen granülomun nedenine dair bir ipucudur. Örneğin, sayısız eozinofil içeren granülomlar, koksidioidomikoz veya alerjik bronkopulmoner mantar hastalığı için bir ipucu olabilir ve sayısız nötrofil içeren granülomlar, blastomikoz, polianjitli granülomatiz, aspirasyon pnömonisi veya kedi tırmalama hastalığı olduğunu gösterir.
 
Altta yatan sebep açısından, granülomlar ve diğer iltihap tipleri arasındaki fark, granülomların, nötrofiller ve eozinofiller gibi “birinci cevap veren” enflamatuar hücrelere dirençli antijenlere cevap olarak oluşmasıdır. Bir granüloma oluşumuna neden olan antijen, genellikle bulaşıcı bir patojen veya vücuda yabancı bir maddedir, ancak bazen rahatsız edici antijen bilinmemektedir (sarkoidozda olduğu gibi).
 
Granülomlar hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan çok çeşitli hastalıklarda görülür.   Granülomlarla karakterize edilen enfeksiyonlar arasında tüberküloz, cüzzam, histoplazmoz, kriptokokoz, koksidioidomikoz, blastomikoz ve kedi tırmığı hastalığı bulunur. Enfeksiyöz olmayan granülomatöz hastalıkların örnekleri, sarkoidoz, Crohn hastalığı, berilyoz, polianjiti olan granülomatöz, polianjiti olan eozinofilik granülomatoz, pulmoner romatoid nodüllerin aspirasyonu ve akciğere yiyecek ve diğer partiküllü materyallerin aspirasyonudur.
 
Granülomların önemli bir özelliği nekroz içerip içermemeleridir. Nekroz, mikroskobun altında, çekirdek bulunmayan formsuz bir döküntü kütlesi olarak görünen ölü hücreleri ifade eder. İlgili bir terim olan “kayma” (kelimenin tam anlamıyla: peynire çevirmek), çıplak gözle (yani mikroskop olmadan) peynir benzeri görünen (“gözenekli”) ve tipik olarak (ancak değil) ortaya çıkan bir nekroz şekli anlamına gelir. benzersiz) tüberkülozun granülomlarının bir özelliği. Nekrozun granülomlarda tanımlanması önemlidir, çünkü nekrozlu granülomların bulaşıcı nedenlere sahip olma eğilimindedir.  Bu genel kuralın bazı istisnaları vardır, ancak yine de günlük tanı patolojisinde faydalı olmaya devam etmektedir.
Daha yeni Daha eski