James T. Farrell Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

FARRELL, James T. (1904-1979) ABD’li romancı. Yapıtlarında Chicago kentinin yoksul mahallelerindeki yaşamı doğalcı (natüralist) bir biçimde anlatmıştır.

27 Şubat 1904’te Chicago’da doğdu, 22 Ağustos 1979’da öldü. Çocukluğu Chicago’da, İrlandalılar’ın yaşadığı yoksul güney mahallelerinde geçti. Tam bir Katolik eğitimi gördü. Kâtiplik, satıcılık ve muhabirlik gibi değişik işlerde çalıştıktan sonra yazar olmaya karar vererek Chicago Üniversitesi’ne girdi.

Farrell, Chicago’nun yoksul mahallelerindeki Irlandalılar’m yaşamlarını konu alan dizi romanlarıyla tanınmıştır. Büyük ölçüde kendi yaşamından verilerle beslenen romanları, Farrell’m modern kent yaşamı üzerine kötümser görüşlerini yansıtır. Farrell, bireylerin ezikliği ve yenilgilerini, ruhsal değerleri yok eden, çöküntü dolu, kısır bir ortamın kaçınılmaz bir parçası olarak ele alır. Koşulların acımasızlığına duyduğu öfkeye karşın, romanlarında gerçekleri ayrıntılı gözlemlere dayanarak ve nesnel olma kaygısıyla işlemiş, doğalcı Amerikan romanının örneklerini vermiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Roman: Young Lonigan, 1932, (“Genç Lonigan”); The Young Manhood of Studs Lonigan, 1934, (“Studs Lonigan’ın Gençliği”); Judgement Day, 1935, (“Hüküm Günü”); A World I Never Made, 1936, (“Benim Yaratmadığım Dünya”); No Star is Lost, 1939, (“Hiçbir Yıldız Kaybolmadı”); Father and Son, 1940, (“Baba ve Oğul”); My Days of Anger, 1943, (“Öfkeli Günlerim”); The Road Between, 1949, (“Aradaki Yol”); This Man and This Woman, 1951, (“Bu Adam ve Bu Kadın”). Deneme-İnceleme: A Note on Literary Criticism, 1936, (“Edebiyat Eleştirisi Üzerine”); The League of Frightened Philistenes, 1945, (“Ürkmüş Darka-falılar Cephesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski