Jazz Nedir, Tanımı, Tarihi, Jazz Türleri Hakkında Bilgi

Jazz, 19\’uncu yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Amerika Birleşik Devletleri\’nden Afrikalı Amerikan topluluklarından kaynaklanan ve blues ve ragtime\’da köklerden gelişen bir müzik türüdür. 1920\’lerin Caz Çağı\’ndan bu yana caz, önemli bir müzikal anlatım biçimi olarak tanınmaya başladı. Daha sonra, bağımsız bir geleneksel ve popüler müzik tarzı biçiminde ortaya çıktı; bunların hepsi, bir performans yönlendirmesiyle, Afrikalı Amerikan ve Avrupa Amerikan müzik kökeninin ortak bağlarıyla bağlantılandırıldı. Jazz, salıncak ve mavi notalar, çağrı ve yanıt vokalleri, poli ritimler ve doğaçlamayla karakterizedir. Jazz, Batı Afrika kültürel ve müzikal anlatımında ve blues ve ragtime da dahil olmak üzere Afrika-Amerika müzik geleneklerinin yanı sıra Avrupa askeri şeridi müziğinde de kök salmıştır. Cazın temeli, Birleşik Devletler\’in siyah tecrübesine derinden bağlı olmasına rağmen, farklı kültürler kendi deneyimlerini ve stillerini de sanat biçimine katkıda bulmuşlardır. Dünyadaki aydınlar, caz\’ı \”Amerika orijinal sanat formlarından\” biri olarak kutladı.


Caz dünyaya yayıldıkça, farklı ulusal, bölgesel ve yerel müzik kültürleri üzerinde birçok farklı stil oluşturdu. 1910\’ların başında New Orleans caz müziği, daha önceki pirinç bando yürüyüşü, Fransız quadrilles, biguine, ragtime ve blues\’u toplu polifonik doğaçlamayla birleştirerek başladı. 1930\’lu yıllarda ağırlıklı olarak dans odaklı swing büyük grupları, Kansas City caz, sert sallanan, bluesy, doğaçlamalı tarz ve Çingene caz (musette vals vurguladı bir stil) belirgin stiller düzenlenmiştir. Bebop, 1940\’lı yıllarda ortaya çıktı ve cazın popüler popüler müzik türlerinden daha cazip bir \”müzisyenin müziğine\” kaydı. Bu, daha hızlı tempoda çalındı ??ve daha akor tabanlı doğaçlama kullanıldı. 1940\’ların sonunda gelişen, daha sakin, pürüzsüz sesler ve uzun, doğrusal melodik çizgiler sunan Cool caz.

1950\’ler, düzenli metre, vuruş ve biçimsel yapılar olmadan oynarken keşfedilen serbest cazın ortaya çıkmasını gördü ve 1950\’lerin ortalarında, ritim ve mavilerden, gospel\’den ve blues\’tan, özellikle de saksafondaki etkileri ortaya koyan ve piyano çalma. Modal caz, müzikal yapı ve doğaçlamanın temeli olarak mod veya müzik ölçeğini kullanarak 1950\’lerin sonunda geliştirildi. Jazz-rock füzyonu, 1960\’ların sonunda ve 1970\’lerin başında ortaya çıktı ve caz doğaçlamasını rock müzik ritimleri, elektrikli aletler ve kuvvetlendirilmiş sahne sesi ile birleştirdi. 1980\’lerin başında, düz caz olarak adlandırılan ticari bir caz füzyonu biçimi, başarılı bir şekilde, önemli radyo yayını elde etti. Latin ve Afro-Küba caz gibi 2000\’li yıllarda diğer stiller ve türler boldur.

Caz stillerinin yıllara göre sınıflandırılması
 
    1890’lar Ragtime 1900’ler
    New Orleans 1910’lar
    Dixieland 1920’ler
    Chicago 1930’lar
    Swing 1940’lar
    Bebop 1950’ler Cool,
    hard bop 1960’lar Serbest caz
    1970’ler Fusion veya Caz rock
    1980’ler Postmodern Caz olarak belirtilir.

Daha yeni Daha eski