Bezoar Nedir, Ne Demek, Tanımı, Tipleri Hakkında Bilgi

Bezoar, insan ve hayvanların mide ve bağırsaklarında bazı madde liflerinin kümeleşip sertleşmesi ile oluşan kitle, mide-bağırsak sisteminde oluşan taştır. Kitlenin yapısını oluşturan maddeye göre çeşitli isimler alır.
Bezoar, gastrointestinal sistemde sıkışan bir kitledir, diğer yerlerde de görülebilir.   Bir psödobezoar kasıtlı olarak sindirim sistemine verilen sindirilemeyen bir nesnedir.
Bazıları inorganik bileşenleri ve diğerleri organik olan birkaç bezoar çeşidi vardır. Terim hem modern (tıbbi, bilimsel) hem de geleneksel bir kullanıma sahiptir.
 
Çeşitleri
İçeriğe göre
Yiyecek bolusları (veya boli; tekil bolus) bezoarın arkaik ve pozitif anlamını taşır ve tohumlar, meyve özü veya çukurlar gibi gıda maddelerinin gevşek agregalarından ve ayrıca gofret, ciklet gibi diğer tip materyallerden oluşur. , bazı ilaçların toprağı ve salgıları.
Laktobezoar, işlenmiş süt içeren spesifik bir gıda bezoarı türüdür. En sık formül yiyecek alan prematüre bebeklerde görülür.
Farmakobezoarlar (veya ilaç bezoarları) çoğunlukla, normalde sürekli salimli ilaçların aşırı dozunun alınmasından sonra bulunan, tablet veya semiliquid ilaç kitleleridir.
Fitobezoarlar, sindirilemeyen bitki materyalinden (örneğin selülozdan) oluşur ve sindirimi zayıflamış ve mide motilitesinde azalma olan hastalarda sıkça rapor edilir.
Diospyrobezoar, olgunlaşmamış hurmalardan oluşan bir tür fitobezoardır.  Tedavide Coca-Cola kullanılmıştır.  
Trikobezoar, saçtan  oluşan bir bezoardır – aşırı tüy yumağıdır. Sık sık saç tüketen insanlar bazen bunların alınmasını gerektirir. Çok nadir ve aşırı bir durum olan Rapunzel sendromu ameliyat gerektirebilir.
 
Yere göre
Yemek borusunda bir bezoar, küçük çocuklarda ve atlarda sık görülür. Atlarda, boğucu olarak bilinir.
Kalın bağırsakta bir bezoar fekalit olarak bilinir.
Trakeadaki bir bezoar’a trakeobezoar denir.
 
Nedenleri
Nazogastrik beslenen hastalarda özofagus bezoarlarının mekanik ventilasyon ve sedasyonla beslendiği, kazein bakımından zengin bazı yiyecek türlerinin, özofagus bezoarları oluşturmak için gastrik asit reflü ile çökeltilmesinden kaynaklandığı bildirilmiştir.
Öküz bezoarları (inek bezoarları), bunlara niu-huang (or) ya da matematiksel bovis denilen Çin herboljisinde kullanılır. Bunlar öküz veya sığır safra kesesi safrasındaki safra kesesi taşları veya ikameleridir. İkame olarak kullanılan yapay taş bovis vardır. Bunlar, sığır safrasından elde edilen kolik asitten üretilir.  Bazı ürünlerde, vücuttaki “toksinlerin” alındığını iddia ederler.
Daha yeni Daha eski